La Vanguardia (Català)

Dinamarca nomenarà ambaixador­s digitals

La seva missió serà millorar la relació amb les tecnològiq­ues

- Barcelona

Anders Samuelsen, ministre d’Afers Exteriors de Dinamarca, ha revelat –en una entrevista al diari Politiken– que el seu país estudia convertir-se en el primer que tingui ambaixador­s digitals davant les principals empreses tecnològiq­ues del món. Segons Samuelsen, els gegants de la tecnologia –com Google i Apple– tenen, ara com ara, més influència que molts països i “s’han convertit en un nou tipus de nacions, una realitat a què cal fer front”.

D’aquesta manera, Dinamarca espera millorar les relacions amb aquestes companyies que han acumulat molta més riquesa que alguns dels països amb què el país escandinau manté relacions diplomàtiq­ues tradiciona­ls. En aquest sentit, el canceller danès va assenyalar un informe publicat a The Financial Times que demostra que els valors de mercat d’Apple i Google són tan grans que si les empreses fossin països no formarien part del G-20 –les 20 economies més importants del món– per un marge molt estret.

De moment, encara no s’ha nomenat cap d’aquests nous ambaixador­s digitals que, en tot cas, no seran a Silicon Valley, sinó a la mateixa Dinamarca, i tindran un equip reduït de dues o tres persones a càrrec seu. Tampoc no s’han establert amb claredat quines seran les seves funcions, però el ministre danès ha assegurat que no seran merament simbòlique­s, ja que la intenció és que Dinamarca pugui influir en l’agenda d’aquestes companyies. “El fet és que la intel·ligència artificial, el big data ,la internet de les coses, els cotxes sense conductor i totes les coses amb què aquestes empreses estan treballant i que el món ha de gestionar són part de la nostra vida diària a Dinamarca”, va dir Anders Samuelsen.

“Per descomptat, mantindrem la nostra vella manera de pensar en la manera de fomentar les nostres relacions amb altres països. Però necessitem

Els diplomàtic­s tindran la seu al mateix país escandinau i un equip de dues o tres persones

tenir llaços més estrets amb algunes de les companyies que ens afecten”, va dir Samuelsen.

I és que ja fa temps que Dinamarca es comporta com un lobby amb algunes d’aquestes empreses. Facebook, per exemple, va anunciar a començamen­ts de gener que construiri­a un nou centre de dades a la ciutat danesa d’Odense, que donarà feina a 150 persones, i el 2015 Apple va fer una promesa similar. Aleshores Samuelsen va dir que l’acord amb Facebook havia estat gràcies a tres anys de converses intenses entre bastidors. I és que, segons la revista Forbes, només un 1% de les empreses a Dinamarca són estrangere­s, però tenen el 20% dels llocs de treball totals del país.

 ??  ?? Anders Samuelsen, ministre d’Afers Exteriors de Dinamarca
Anders Samuelsen, ministre d’Afers Exteriors de Dinamarca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain