La Vanguardia (Català)

Prohibit publicar fotos de Facebook sense permís

- Efe

El Tribunal Suprem ha establert en una sentència que publicar en un diari la fotografia d’una persona treta del seu compte de Facebook exigeix el seu consentime­nt exprés, perquè el contrari suposa una intromissi­ó il·legítima en el seu dret a la pròpia imatge.

El Trubunal Suprem ha condemnat La Opinión de Zamora a indemnitza­r amb 15.000 euros un home que va sortir en portada en l’edició en paper. La fotografia la van obtenir del seu compte de Facebook i il·lustrava una notícia sobre un succés que havia protagonit­zat. El tribunal considera que el diari va per- judicar la imatge de l’afectat. Es tractava d’un reportatge informant que el demandant havia estat ferit pel seu germà amb una arma de foc. A més, explicava que l’autor del tret s’havia suïcidat.

La notícia, que va aparèixer el 8 de juliol del 2013, contenia dades que permetien identifica­r el demandant. El Suprem, però, no estima que hi hagi hagut una intromissi­ó en el dret a la intimitat. “Que en el compte obert en una xarxa social a internet el titular del perfil hi hagi pujat una fotografia seva que sigui accessible al públic en general no autoritza a un tercer a reproduir-la en un mitjà de comunicaci­ó sense el consentime­nt del titular”, diu la sentència. “Aquesta actuació no es pot considerar una conseqüènc­ia natural del caràcter accessible de les dades i imatges en un perfil públic d’una xarxa social a internet”, diu. I afegeix: “El consentime­nt del titular de la imatge perquè el públic en general, o un determinat nombre de persones, pugui veure la seva fotografia en un blog o en un compte obert al web d’una xarxa social no comporta l’autoritzac­ió per fer ús d’aquesta fotografia i publicar-la o divulgar-la d’una manera diferent”.

El diari és condemnat a no tornar a publicar la foto en cap suport i a retirar-la dels exemplars que hi hagi als seus arxius. El Suprem matisa que el demandant no pot formular reclamació contra Facebook pel fet que un tercer hagi agafat una imatge que era d’accés públic. Quant al dret a la intimitat, el Suprem valora que el diari no va incórrer “en cap extralimit­ació morbosa”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain