La Vanguardia (Català)

Luis de Guindos obre la porta a incomplir el dèficit pactat per al 2016

- Agències

El ministre d’Economia, Indústria i Competitiv­itat, Luis de Guindos, confia que la xifra definitiva de dèficit públic del 2016 “s’ajusti el màxim possible” a l’objectiu pactat amb la Unió Europea, que és del 4,6% del PIB, segons va reconèixer ahir en arribar a la reunió de l’Eurogrup. “Veurem com tanca en última instància l’any 2016. Com saben vostès, enviarem les dades a finals de març. Hi pot haver alguna variació però espero que s’ajusti el màxim possible al nostre compromís per a l’any 2016”, va dir a la trobada dels ministres d’Economia i Finances de la zona euro.

La desviació pactada amb les institucio­ns comunitàri­es per a l’any passat és del 4,6%, però la Comissió Europea calcula que el dèficit serà finalment del 4,7%, segons les previsions que va presentar la setmana passada. Brussel·les també estima que el dèficit aquest any serà del 3,5%, quatre dècimes per sobre de l’objectiu per al 2017. “Per a l’any 2017, l’evolució dels ingressos tributaris està sent positiva. Tenim un pressupost prolongat més les mesures d’actualitza­ció de l’impost de societats. És molt aviat encara per dir que incomplire­m l’objectiu”, va argumentar el ministre Guindos.

“El compromís del Govern espanyol és complir-lo, evidentmen­t, i jo estic convençut que ens encaminare­m a una convergènc­ia cap al 3,1%”, va afegir. En aquest sentit, va indicar que és “encara molt aviat” perquè l’Executiu comunitari reclami mesures addicional­s al Govern per assolir la meta pactada.

D’altra banda, Grècia va acceptar legislar reformes addicional­s a partir del 2019, cosa que ha permès desbloquej­ar la negociació sobre la segona revisió del rescat i possibilit­a el retorn a Atenes dels quadres tècnics dels creditors la setmana vinent, segons van informar fonts governamen­tals. Amb això, Atenes cedeix a les exigències del Fons Monetari Internacio­nal, que, a canvi de la seva participac­ió en el rescat, va demanar mesures addicional­s per un total de 3.600 milions d’euros, la qual cosa correspon al 2% del PIB. Amb aquestes mesures se suposa que Grècia podria obtenir un superàvit primari del 3,5% del PIB a partir del 2019.

Grècia accepta fer més reformes per permetre el retorn dels creditors a negociar el rescat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain