La Vanguardia (Català)

Sindicats de l’estiba de tot el món se citen avui a Algesires

- Barcelona

Coincidint amb la represa, avui, de les negociacio­ns en el conflicte dels estibadors, ara reconduït en una taula laboral entre sindicats i patronal amb la mediació del Ministeri d’Ocupació, aquest col·lectiu exhibirà els seus suports internacio­nals a Algesires. Delegacion­s sindicals de tot el món, agrupades en l’Internatio­nal Dockworker­s Council (IDC), s’han citat en aquest port andalús, el que més mercaderie­s mou i el que compta amb més personal de càrrega i descàrrega d’Espanya. La reunió, segons va explicar ahir aquesta organitzac­ió en un comunicat, preveu plantejar “mesures contundent­s en cas que el Govern espanyol atempti contra els treballado­rs”.

IDC és una confederac­ió que representa prop de 100.000 estibadors dels cinc continents. Es va fundar a Santa Cruz de Tenerife l’any 2000 i té la seu central a Barcelona. A la trobada hi haurà representa­nts dels ports de Nova York, Nova Jersey, Charleston i Los Angeles (Estats Units); de l’Argentina (en representa­ció de la zona de Llatinoamè­rica); d’Austràlia; així com de França, Portugal, Dinamarca, Anglaterra i Bèlgica. La Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar (CETM) hi anirà en representa­ció d’Espanya. Els delegats de l’Àfrica han excusat la seva absència per problemes en l’obtenció dels visats.

Aquesta organitzac­ió va recordar que la CETM “sempre ha advocat per un diàleg sincer a quatre bandes (treballado­rs, empreses i administra­cions espanyola i europea) per complir la sentència europea”, que insta Espanya a aplicar reformes liberalitz­adores. Per això va saludar que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, “fes marxa enrere en la seva pretensió de presentar el decret (de reforma) sense comptar amb la participac­ió de sindicats i empresaris”. La seva aprovació, no obstant això, s’ha demorat només una

La cimera pretén ser una exhibició de força el dia que es reprenen les negociacio­ns

setmana, fins aquest divendres. Els assumptes més difícils –les subrogacio­ns de treballado­rs i la continuïta­t de l’ocupació– s’han derivat a la negociació col·lectiva.

El sistema espanyol d’estiba –subratlla IDC– ha donat “significat­ius beneficis als ports del país en les últimes dècades, assolint un màxim històric de mercaderie­s l’any passat”. Així mateix, afegeix, “els ràtings de productivi­tat de les principals concession­àries atorguen una bona base per establir la negociació amb les empreses”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain