La Vanguardia (Català)

Un camió de butà circula deu minuts sense control a Barcelona

L’autor del robatori del camió va ser detingut quan provava de baixar de la cabina a la sortida 22.

- Barcelona

Aquesta vegada no va ser cap simulacre. Es va tractar d’una actuació real i perillosa en què els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van posar a prova la seva capacitat d’acció i reacció davant un incident molt greu a la ciutat. Vist el resultat, és evident que els dos cossos van gestionar l’incident amb nota alta.

A dos quarts d’onze del matí, Joakim Robin Berggren, un ciutadà suec de 32 anys que no feia ni 24 hores que havia arribat a Barcelona, va robar un camió carregat de bombones de butà al barri del Poble Sec. Durant deu minuts l’home va circular a tota velocitat sembrant el caos i el terror en els tres quilòmetre­s d’una embogida cursa que va acabar accidental­ment a la sortida 22 de la ronda Litoral. En la fugida va rebre set trets.

Els policies van gestionar l’incident com si es tractés d’un atemptat terrorista. Van actuar com si un suïcida, com en atacs massa recents, hagués robat un camió amb la finalitat de provocar una matança. Però aquesta vegada no era així. Es va tractar de l’acció, encara inexplicab­le, d’un home amb diversos antecedent­s al seu país per tinença d’estupefaen­ts i conducció sota els efectes de l’alcohol. Aquestes són les primeres dades oficials, segons ha sabut La Vanguardia de fonts al corrent de la investigac­ió. Els Mossos esperen saber si hi ha més dades de l’individu en altres països després de la petició feta ahir a través d’organismes de cooperació internacio­nal.

Era la seva primera vegada a Espanya. Joakim Robin Berggen va arribar a Barcelona 24 hores abans de l’incident i es va allotjar en un hotel de la ciutat. Els resultats de les anàlisis toxicològi­ques tindran l’última paraula, però per la seva actitud i el seu comportame­nt després de la detenció semblava, en paraules d’alguns dels presents, que l’home “més que trastornat, estava col·locat, com drogat”. Havia circulat tres quilòmetre­s a gran velocitat fregant altres vehicles que van aconseguir esquivar-lo i va rebre fins a set trets, tres a la lluna del vehicle. Tot i això, quan va baixar de la cabina del camió mirant de fugir, i després de ser retingut per quatre policies que el van fer caure i se li van tirar a sobre, l’home reia ostentosam­ent i intentava fer gestos obs-

El detingut va robar el camió al Poble Sec i va entrar contra direcció a la ronda Uns quants mossos i motoristes de la Urbana es van jugar la vida per frenar-lo

cens a alguns automobili­stes que van aconseguir esquivar-lo i que, encara espantats, el van esbroncar amb ràbia.

En aquells deu minuts de fugida que van resultar eterns per als responsabl­es de la seguretat pública es van activar els protocols antiterror­istes. I va funcionar la coordinaci­ó entre els Mossos i la Guàrdia Urbana durant una persecució en què els policies, amb moto, es van jugar literalmen­t la vida situant-se per moments a l’altura de la cabina del camió per mirar de veure qui anava al volant i provar de dissuadir-lo del que feia. Un dels motoristes de la Guàrdia Urbana va haver de tirarse al voral quan es va col·locar davant el camió, apuntant amb l’arma el conductor perquè frenés. El fugitiu no aturava la marxa i el policia es

va tirar cap a un costat i, ja des del terra, va buscar angle per disparar un tret a les rodes.

Els Mossos encara van disparar sis trets més. Va ser a l’altura de la plaça Pau Vila, plena a totes les hores del dia, i molt més ahir, que la ciutat es va despertar amb un sol esplèndid. En aquell punt hi havia una furgoneta de l’ARRO (àrea de recursos operatius). Els sis integrants del vehicle havien estat alertats, com la resta dels policies de la ciutat, de la persecució. El camió de butà es dirigia a tota velocitat cap a aquell punt.

Els sis agents especialit­zats en seguretat pública i que participen en els dispositiu­s de prevenció antiterror­ista es van posar en situació d’alerta. Van veure com el camió s’acostava coincidint amb el semàfor en verd per a vianants. Mentre uns mossos allunyaven amb diligència els transeünts cap a les voreres, d’altres van alçar les armes i van apuntar cap a l’objectiu. Es van dis- parar dos trets amb subfusell, arma llarga, i tres més amb pistola. Tots frontals. Almenys tres van impactar al vidre, però el conductor no va resultar ferit i el camió va prosseguir la marxa.

Mentrestan­t, les bombones de butà se n’anaven perdent pel camí. Amb cada cop de volant en queien algunes, fins a 90, la meitat de la càrrega. Unes van abonyegar vehicles estacionat­s, d’altres van impactar contra cotxes en marxa. Una jove brasilera va resultar ferida en una cama per una altra bombona de butà.

Sense cap intenció d’aturar-se, va prosseguir la fugida. Ahir el comissari responsabl­e de Barcelona, Joan Carles Molinero, va destacar que, tot i desconèixe­r les intencions de l’home, el cert és que en cap moment no va conduir cap a la gent. I ho podria haver fet. Però tampoc no els va evitar. El testimoni dels conductors que es van creuar al seu camí era de terror. Els automobili­stes van haver de canviar de carril o frenar de cop per evitar la col·lisió frontal. En alguns trams l’home va circular contra direcció.

El fugitiu va arribar a la ronda Litoral a través de la sortida 22. No havia recorregut ni 60 metres quan va xocar lateralmen­t amb tres vehicles que abandonave­n la via i es van trobar al camió de cara. El vehicle es va frenar contra la paret lateral de la ronda. El camió es va aturar i Berggren va saltar de la cabina i va intentar córrer. Quatre policies, tres mossos i un guàrdia urbà se li van abraonar. Va mostrar resistènci­a. El van emmanillar. El van aixecar i es va encarar amb sorna a automobili­stes que el recriminav­en. Els agents el van traslladar a Pere Camps.

Ara Mossos i Guàrdia Urbana tenen la possibilit­at de repassar les vegades que siguin necessàrie­s els deu minuts d’ahir. Per alguns analistes és massa temps si les intencions de l’home haguessin estat unes altres. El més important és que a partir d’avui es pot millorar sense lamentar danys.

Durant la cursa embogida el camió va perdre la meitat de la càrrega, 90 bombones

Després de ser detingut l’home somreia i semblava drogat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Sortida 22. El vehicle va ser intercepta­t contra direcció en un dels accessos de la ronda
LLIBERT TEIXIDÓ Sortida 22. El vehicle va ser intercepta­t contra direcció en un dels accessos de la ronda
 ??  ??
 ?? Anna Monell / LA VANGUARDIA ?? 0 m200FONT: Google Earth
Anna Monell / LA VANGUARDIA 0 m200FONT: Google Earth
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El detingut. Joakim Robin Berggren, un suec de 32 anys, només portava a sobre el passaport. Aquesta és la fotografia del document. Té antecedent­s per tràfic de drogues i per conduir begut. A la imatge inferior, la Guàrdia Urbana recuperant bombones.
LLIBERT TEIXIDÓ El detingut. Joakim Robin Berggren, un suec de 32 anys, només portava a sobre el passaport. Aquesta és la fotografia del document. Té antecedent­s per tràfic de drogues i per conduir begut. A la imatge inferior, la Guàrdia Urbana recuperant bombones.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain