La Vanguardia (Català)

Rajoy i Puigdemont es van veure a la Moncloa l’11 de gener

oeEl líder del PP va demanar al seu convidat que anés a la conferènci­a de presidents oeEl cap del Govern va informar Junqueras que no hi havia hagut avenços oeIceta: “Em consten els contactes al màxim nivell, en persona”

- Lola García Barcelona

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont ja s’han reunit. Va ser l’11 de gener passat. A la Moncloa. Els dos presidents van dinar plegats i van mantenir una conversa cordial, però sense que hi hagués cap acostament sobre com cal resoldre el fons del conflicte polític a Catalunya. Puigdemont va reiterar la voluntat de convocar un referèndum i Rajoy va respondre amb la negativa a permetreho. El president va insistir que podien negociar-se les condicions de la consulta (data, pregunta...), sense èxit. El mateix que tots dos han mantingut en públic i en privat multitud de vegades.

El dinar va tenir lloc a instàncies de Rajoy. El president havia recuperat la conferènci­a de presidents autonòmics, que es reuniria el 17 de gener. Volia convèncer Puigdemont perquè hi assistís. Li semblava un primer pas per reconduir les relacions i respondre a algunes reclamacio­ns catalanes, com el finançamen­t, la dependènci­a o la pobresa energètica. Així ho va plantejar al seu interlocut­or durant la trobada.

Puigdemont havia anunciat en públic que no assistiria a la conferènci­a de presidents. Pel Govern era tornar a diluir Catalunya en el .Toti això, li va fer una contraprop­osta. Aniria a aquell fòrum si se li permetia intervenir per explicar la seva posició sobre el conflicte català. Per convence’l, li va assegurar que no convertiri­a el seu discurs en un al·legat exclusiu sobre el referèndum. Però Rajoy no ho va considerar oportú.

Els dos presidents van decidir ser discrets sobre el seu dinar i mantenir la cita oficial que tothom espera i que encara continua pendent. Rajoy va informar del contingut de la trobada Soraya Sáenz de Santamaría, i Puigdemont, el seu vicepresid­ent, Oriol Junqueras. A partir d’aquí, la informació sobre l’existència d’aquesta reunió s’ha anat escampant com una taca d’oli.

Al Govern català van acabar tenint coneixemen­t de la trobada alguns consellers i, per part del Govern central, el delegat a Catalunya, Enric Millo, va donar la pista que ha desfermat multitud d’especulaci­ons. Millo va revelar diumenge passat que hi havia hagut contactes secrets “a tots els nivells” entre el Govern espanyol i el de la Generalita­t. Les seves rotundes afirmacion­s han acabat ampliant el nombre de persones coneixedor­es de la trobada. Encara que l’afany d’alguns per protegir els seus caps també ha provocat confusió i ha portat, per exemple, Xavier García Albiol pel PP o la consellera Neus Munté a llançar desmentime­nts massa rotunds.

Rajoy i Puigdemont han intentat mantenir el compromís de discreció al màxim, malgrat la dificultat d’intentar també no mentir quan se’ls pregunta directamen­t. Rajoy va fugir d’estudi en l’última entrevista a Telecinco i el president català, que ha estat interrogat més vegades sobre això, sempre ha intentat referir-se a la reunió oficial que continua pendent.

Però l’entorn de persones coneixedor­es de la trobada s’ha anat ampliant fins al punt que el líder del PSC, Miquel Iceta, que últimament ha mantingut algun contacte amb la direcció del PDECat, afirmava ahir en una conferènci­a a Madrid que la trobada entre els dos presidents ja s’havia produït i que no havia servit per avançar en res. “Em consta que hi ha contactes entre el Govern espanyol i la Generalita­t al màxim nivell”, va dir Iceta al Club Siglo XXI. “Fins i tot en persona”, va afegir. Tot i que ell mateix afegia que només havia servit per constatar la “llunyania” de les seves posicions. Iceta no parlava per parlar.

El dinar, en efecte, no va desbloquej­ar el conflicte. No hi ha cap negociació entre els dos governs, tot i que a la Moncloa estan disposats a parlar de la llista de 45 reclamacio­ns que va elaborar la Generalita­t, però no del punt 46, el del referèndum.

Sí que s’ha recuperat una interlocuc­ió més normalitza­da entre els membres d’un govern i l’altre, que gairebé no existia durant l’última etapa d’Artur Mas com a president. Els caps de gabinet de Rajoy Puigdemont, Jorge Moragas i Josep Rius, també mantenen contactes i la majoria de consellers dialoguen amb els ministres del seu ram. Tant els consellers del PDECat com els d’ERC, començant en aquest cas pel mateix Junqueras.

El dinar a la Moncloa va tenir lloc precisamen­t l’endemà que Sáenz de Santamaría es reunís a Barcelona amb el vicepresid­ent de la Generalita­t. Va ser una cita que en principi també s’havia de mantenir en secret, a petició del líder d’ERC. Però, finalment, des del Palau de la Generalita­t es va reclamar que es fes pública. En aquella reunió Junqueras va insistir sense èxit a la vicepresid­enta sobre la demanda de negociar un referèndum, tot i que aquesta qüestió no va ocupar ni de bon tros el gruix de la reunió.

Així doncs, no és que últimament no hi hagi diàleg entre els governs central i català, sinó que tota aproximaci­ó es bloqueja quan el Govern posa sobre la taula el referèndum. En això, les posicions estan a anys llum.

Rajoy va demanar a Puigdemont que anés a la conferènci­a de presidents Iceta ahir a Madrid: “Em consten contactes al màxim nivell, en persona”

 ??  ??
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain