La Vanguardia (Català)

Els Estats Units fitxaran 15.000 agents més per fer deportacio­ns massives

Llum verda a una nova normativa que permet als responsabl­es d’immigració expulsar qualsevol individu que els sembli “un risc”

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

El Govern dels Estats Units va fer ahir un nou pas en el seu propòsit d’ampliar les deportacio­ns d’immigrants. Si la previsió inicial era deportar els estrangers amb antecedent­s, ara la directiva inclou els acusats però no condemnats i qualsevol individu que pugui semblar sospitós de ser “un risc”. Quinze mil nous agents ajudaran a aplicar la nova normativa.

L’Elizabeth té 24 anys, va néixer al Salvador, i des del 2015 viu amb la seva germana, el seu cunyat i els seus nebots a Maryland. Es guanya la vida netejant apartament­s a l’àrea metropolit­ana de Washington DC. Des que Donald Trump és president la seva vida ha canviat. Té por. L’associació d’immigrants que l’assessora li ha recomanat que eviti al màxim exposar-se a qualsevol control policial, però la seva feina l’obliga a traslladar-se amb cotxe d’un domicili a l’altre. Tem que la detinguin i la sotmetin a un procés de deportació si, per qualsevol circumstàn­cia, l’atura un agent. Des d’ahir, les possibilit­ats que això li passi s’han multiplica­t per a ella i per a onze milions d’immigrants indocument­ats condemnats a una anguniosa vida clandestin­a.

El Departamen­t de Seguretat Nacional va tramitar dos memoràndum­s que desenvolup­en l’aplicació de les ordres executives firmades pel president Trump immediatam­ent després de jurar el càrrec. Si la previsió era deportar els immigrants amb antecedent­s, la directiva ara amplia la persecució als immigrants acusats però no condemnats, als que siguin detinguts per un presumpte delicte susceptibl­e de merèixer càrrecs criminals, i a qualsevol individu que, segons l’opinió d’un agent d’immigració, plantegi “un risc per a la seguretat pública o nacional”.

Ampliant la quantitat d’immigrants que seran perseguits, les noves directives governamen­tals preveuen la contractac­ió de 10.000 nous agents d’Immigració i Control de Duanes i 5.000 nous agents de la Patrulla Fronterera. A més a més, el departamen­t establirà convenis amb les policies locals perquè s’incorporin a la persecució d’immigrants il·legals.

Les instruccio­ns del Departamen­t de Seguretat Nacional determinen que, d’ara endavant, els immigrants que siguin detinguts per haver entrat il·legalment al país i faci fins a dos anys que són als Estats Units seran deportats immediatam­ent o romandran reclosos fins a la seva deportació. És un canvi substancia­l respecte a la política duta a terme per l’administra­ció de Barack Obama, que només aplicava la deportació immediata pràcticame­nt als immigrants il·legals descoberts in fraganti dins dels 14 dies posteriors a la seva entrada al país. Als altres, no els mantenia detinguts, sinó que els permetia viure amb la seva família fins al dia del judici.

L’única cosa que l’Administra­ció Trump no s’ha atrevit a modificar del llegat Obama, malgrat les promeses de campanya, és la deportació dels denominats dreamers, nens que van passar il·legalment la frontera, que han crescut i ja han fet la seva vida als Estats Units. A 750.000 d’aquests nens Obama els va procurar permís de treball i en la seva última roda de premsa com a president va advertir que no quedaria impassible “si s’intenta separar aquests nens de les seves famílies”.

Trump va declarar després en una entrevista que “tinc un gran cor i no separaré famílies”, però això depèn. Hi ha milers de procedimen­ts de regularitz­ació iniciats sota la presidènci­a d’Obama que se sap com van començar però no com acabaran. És el cas de la Yoni, la germana de l’Elizabeth. Casada i amb dos fills nascuts als EUA, li toca ara viatjar al Salvador, estar-se dos mesos al seu país d’origen i esperar que la reclamació del seu marit faci efecte i li permetin tornar. Tal com s’ha posat la xenofòbia governamen­tal –i les arbitrarie­tats dels funcionari­s de duana–, la Yoni dubta entre arriscar-se a sortir del país i potser no poder tornar amb els seus fills o renunciar a la regularitz­ació i continuar vivint amb la seva família... a l’ombra.

Portaveus del Departamen­t de Seguretat Nacional (DHS) van intentar rebaixar la controvèrs­ia

L’EFECTE IMMEDIAT S’escampa el pànic entre els onze milions d’indocument­ats condemnats a l’ombra

LA INSTRUCCIÓ

Pràcticame­nt tots els sensepaper­s poden ser deportats excepte els ‘dreamers’ d’Obama

assegurant que “no hi haurà batudes ni deportacio­ns massives”, entre altres motius perquè “no tenim el personal, el temps ni els recursos necessaris.” “Això no passarà demà”, va declarar el funcionari al diari The Washington Post, però la iniciativa té efectes immediats de llibre. Vinculant immigració i delinqüènc­ia es fomenta la xenofòbia, i endurint la persecució es provoca el pànic: “Aquesta Administra­ció està dient que ara tots els immigrants són una prioritat”.

Potser per compensar, Trump va decidir ahir visitar el Museu Nacional Afroameric­à d’Història i Cultura, que Obama va inaugurar al final del seu mandat. Alveda King, una neboda de Martin Luther King vinculada al moviment antiavorti­sta, es va prestar a fer els compliment­s al president, que va fer la visita al matí, a les 8.30 h, potser per evitar una rebuda hostil.

Per una vegada, Trump es va desfer en elogis a la contribuci­ó de la comunitat afroameric­ana a la construcci­ó nacional dels Es- tats Units com la Pàtria de la Llibertat i es va comprometr­e a fomentar la unitat del país, però el cas és que des que és president els supremacis­tes blancs i els antisemite­s estan sortint més que mai dels seus caus. Per alguna raó es mostren més actius. Ahir hi va haver una allau d’amenaces de bomba que van resultar ser falses en onze centres de la comunitat jueva. És la cinquena vegada que passa des de començamen­t d’any, mentre que el 2016 només es va registrar una amenaça d’aquest tipus. Més agressiva va ser la profanació de gairebé 200 tombes, dilluns al cementiri jueu de San Luis (Missouri). El Southern Poverty Law Center ha registrat prop de 2.000 actes d’odi antisemita o perjudici racial en els 34 dies després de les eleccions del novembre.

Abans que el president, la seva filla Ivanka, jueva conversa, casada amb un jueu ortodox, Jared Kushner, va condemnar els atacs. Trump va reaccionar tard i malament al museu afroameric­à després d’haver estat interpel·lat fins i tot per la seva lentitud per Hillary Clinton en persona. “L’antisemiti­sme és horrible i s’ha d’acabar”. Qualsevol diria que semblava una ordre.

 ?? SAUL LOEB / AFP ?? Donald Trump abraça una neboda de Martin Luther King, Alveda King, al Museu Nacional Afroameric­à d’Història i Cultura
SAUL LOEB / AFP Donald Trump abraça una neboda de Martin Luther King, Alveda King, al Museu Nacional Afroameric­à d’Història i Cultura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain