La Vanguardia (Català)

Perversió ideològica

- Lluís Foix

Lluís Foix analitza la crisi dels refugiats: “Les tesis xenòfobes han aconseguit molts adeptes al món democràtic. Però potser el més paradoxal és que han contaminat el debat de la centralita­t. El discurs dels liberals del primer ministre holandès, Mark Rutte, ha basculat durant la campanya cap a les posicions populistes del seu adversari Wilders. Acaba de publicar un anunci de dues pàgines a la premsa en què adreçant-se als immigrants els diu: “Actua de manera normal o ves-te’n”.

El mateix dia que els carrers de Barcelona van aplegar 160.000 persones en solidarita­t amb els refugiats, el probable vencedor de les eleccions holandeses del 15 de març, el xenòfob i populista Geert Wilders, afirmava que “hi ha molta escòria marroquina a Holanda que fa que els carrers siguin insegurs”. Són dues cares de la realitat europea que cavalca entre el menyspreu i l’odi a l’estranger i un corrent social de simpaties cap als que fugen de les guerres, les persecucio­ns, la misèria i la fam.

La gran manifestac­ió de Barcelona és certament una anomalia en el panorama general europeu que va mostrar la cara més lletja del nacionalis­me exclusiu en el referèndum del Brexit. És un gest que ha causat impacte en una Europa en què la crisi dels refugiats i els immigrants serà un dels eixos centrals de les eleccions a Holanda, França i Alemanya.

La distribuci­ó dels refugiats que acampen miserablem­ent a Grècia, Itàlia i diversos països d’Europa central és un problema que té solució ràpida. No es poden acceptar 160.000 refugiats que els estats es van comprometr­e a rebre als seus respectius països? Des del 1995 al 2005 Catalunya va acollir un milió i mig d’immigrants, la proporció més alta de sobrevingu­ts que es recorda, sense que s’hagin produït aldarulls considerab­les ni s’hagi trencat la convivènci­a. El mateix es pot dir de l’arribada massiva d’estrangers a les principals ciutats espanyoles. Aquest període coincideix amb el creixement econòmic més gran de l’últim mig segle.

La crisi va frenar l’arribada massiva i va obligar molts immigrants a tornar a les seves terres d’origen. Es dona la circumstàn­cia, a més, que un partit xenòfob no ha arrelat electoralm­ent a Espanya. Però el que passa a pràcticame­nt tots els països europeus pot repetir-se perfectame­nt entre nosaltres. És un fet la coincidènc­ia de la immigració massiva amb la trajectòri­a ascendent de la xenofòbia, el racisme i el nacionalis­me xovinista que ha estat adoptada pels partits extrems i que ha contribuït a la victòria electoral del president Donald Trump.

L’eix principal de la campanya de Geert Wilders a Holanda se centra en les preocupaci­ons de l’electorat a la por i insegureta­t que perceben en la immigració i la cessió excessiva de competènci­es a la Unió Europea. Les pors canvien les percepcion­s i els imaginaris personals i col·lectius.

El discurs extrem que conquereix espais electorals a Holanda, França i Alemanya és de caire antieurope­u. Les pors, amb fonament o sense, han fet efecte en les societats que opten per aixecar murs en comptes d’obrir portes. A l’Amèrica del Nord, Donald Trump i Justin Trudeau represente­n les dues visions respecte a l’estranger. De moment el Canadà es beneficiar­à del discurs xenòfob del seu veí del sud. Toronto s’atansa cap cop més a Chicago.

La veritat en les campanyes electorals pateix alts nivells de sinistrali­tat. Però recórrer a la mentida com va utilitzar sense escrúpols el Brexit o als Estats Units amb Trump ha travessat totes les línies vermelles de la decència política. El columnista de The New York Times Roger Cohen comentava que “les grans mentides produeixen grans pors que produeixen al seu torn grans ànsies de grans homes forts”. A la mentida li sobren els mitjans de comunicaci­ó que tenen ara una gran oportunita­t de servei a societats atribolade­s. Suprimint la premsa lliure, ha dit el senador republicà McCain, és com comencen els dictadors.

Les tesis xenòfobes han aconseguit molts adeptes al món democràtic. Però potser el més paradoxal és que han contaminat el debat de la centralita­t. El discurs dels liberals del primer ministre holandès, Mark Rutte, ha basculat durant la campanya cap a les posicions populistes del seu adversari Wilders. Acaba de publicar un anunci de dues pàgines a la premsa en què adreçant-se als immigrants els deia: “Actua de manera normal o veste’n”. Serà difícil formar govern a Holanda com ho ha estat en moltes ocasions anteriors. Wilders pot guanyar però difícilmen­t serà primer ministre. En tot cas, el seu partit ha condiciona­t i condiciona­rà la política holandesa.

Angela Merkel va acollir més d’un milió de refugiats i immigrants en un any. Els seus arguments se centraven que augmentari­en l’activitat econòmica i corregirie­n la corba demogràfic­a que a Alemanya és una de les més altes d’Europa. Ha hagut de fer marxa enrere davant l’ofensiva del partit xenòfob, Alternativ­a per a Alemanya, i també pel retrocés en els sondejos. El més probable és que el pròxim govern alemany serà de gran coalició independen­tment de si el presideix un socialdemò­crata o una demòcrata cristiana.

Són moltes les causes de les convulsion­s que viu avui el món. La pèrdua del sentit de l’esforç, de la responsabi­litat, de la indiferènc­ia o el rebuig cap a l’altre... Però una de principal és haver participat en les guerres de l’Afganistan, l’Iraq, Líbia i Síria sense acceptar els fugits de les ciutats destruïdes amb armes subministr­ades sense escrúpols pels països que ara aixequen murs als fugitius. Ja sé que pot semblar una reivindica­ció inútil. Però o salvem l’Europa que ha fomentat els drets i la convivènci­a entre tots o apareixera­n disfressat­s els vells fantasmes del passat.

O salvem l’Europa que ha fomentat la convivènci­a entre tots o apareixera­n els vells fantasmes del passat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain