La Vanguardia (Català)

Alejandro Sanz CANTANT

- Barcelona

Alejandro Sanz es va afegir ahir a l’onada de protestes contra la revenda massiva d’entrades per internet, i va anunciar la creació d’una aliança antirevend­a per instar a un canvi legislatiu i posar fi al que considera “una estafa als fans”.

El cantant Alejandro Sanz es va afegir ahir explícitam­ent a les veus cada vegada més nombroses i actives en contra de les plataforme­s de revenda d’entrades per internet. I ho va fer creant l’anomenada Aliança Antirevend­a, una pràctica que considera “injusta” per a espectador­s i artistes, després de veure’s afectat per la “revenda massiva” d’entrades per al seu concert del 24 de juny a Madrid.

Després de considerar que la revenda massiva d’entrades per internet “és una estafa als fans”, el cantant afegeix que “no és just que uns quants s’aprofitin de les il·lusions de molts, i per això demano als meus companys que s’uneixin a aquesta aliança i que exigim a les nostres autoritats que posin en marxa els mecanismes necessaris per evitar la revenda”. Segons explica al comunicat, aquesta Aliança té per objectiu posar fi a aquesta “abusiva situació” i demana al Govern espanyol i/o a les comunitats autònomes que aturin aquesta situació, “de manera enèrgica i urgent”, amb una “legislació efectiva” per a l’era digital que prohibeixi amb caràcter general la revenda especulati­va d’entrades. Així mateix, la iniciativa impulsada pel popular artista demana que s’actuï per “defensar els consumidor­s”, tal com es fa en països com el Regne Unit, Itàlia o França.

L’anunci de Sanz –que ahir ja va precipitar l’adhesió de Ticketea, empresa espanyola líder en música i festivals, i que va aprofitar per recordar que “no derivem entrades de revenda dins de la nostra plataforma”– arriba una setmana després que Joaquín Sabina, a través del seu representa­nt, i els promotors de la seva actual gira denunciess­in el frau en la revenda d’entrades per als concerts del músic, espeel cialment el d’A Coruña, les entrades del qual encara no s’havien posat a la venda, anunciessi­n accions legals i demanessin al Govern espanyol una llei estatal que prohibeixi la revenda per internet.

Com recorda Tito Ramoneda, president de la promotora The Project, un dels grans problemes és que no hi ha una llei conforme als tem p sia a l’ evolució de la tecnologia. A Espanya, segons la legislació vigent i no actualitza­da des del 1982, “queda terminantm­ent prohibida la venda i revenda al carrer o ambulant de localitats”. Cap esment a internet, cosa que deixa un buit legal que permet que les entrades es derivin al mercat secundari, que es revenguin entrades a alts preus sense que es pugui fer res per evitar-ho o que siguin directamen­t falses, quan no inexistent­s.

La petició d’un canvi en la legislació vigent espanyola és un dels actuals grans cavalls de batalla de tots els sectors afectats, com ja va posar sobre la taula fa uns dies l’Associació de Promotors Musicals (APM), que van demanar entre altres coses que Govern central creï una llei per regular la revenda de localitats. Ramoneda es mostra una mica optimista en aquest aspecte, i diu que, en un moment en què la repercussi­ó d’aquestes pràctiques és molt més seriosa i contundent, li consta “que a l’Administra­ció s’està consideran­t seriosamen­t el tema” d’adequar la legislació a la problemàti­ca actual.

La qüestió de fons que motiva aquesta allau de denúncies és la revenda massiva d’entrades per internet. Els portals de revenda el que fan quan hi ha esdevenime­nts que consideren que tindran una gran demanda és contractar o arribar a acords amb empreses prosellers, que amb la seva tecnologia superavanç­ada monopolitz­en el procés de venda virtual de les entrades oficials. La capacitat tecnològic­a dels prosellers s’explica especialme­nt per una potents robots de compra, anomenats habitualme­nt bots. Unes màquines tan poderoses, explica Tito Ramoneda, que el comprador o aficionat convencion­al no hi té res a fer. En pocs minuts les entrades oficials desapareix­en i de seguida apareixen als punts o plataforme­s de revenda. En aquest trànsit, doncs, la clau és en aquests bots, que han estat definits com a “softwares dotats d’intel·ligència artificial capaços d’actuar gairebé com un humà”.

Contra la maquinària que despleguen els anomenats ‘prosellers’, l’usuari aficionat poc hi pot fer

Els bots són programats per comprar entrades massivamen­t amb perfils falsos als webs de distribuci­ó i després revendrele­s en una altra pàgina a un preu considerab­lement superior. A part d’això, també recorren a les recerques a internet i a les xarxes socials per “ensumar” noves possibilit­ats d’aconseguir més entrades, o a més bon preu. I no només això: reclamar és difícil o impossible, i si a més l’esdevenime­nt es cancel·la l’usuari aconseguir­à, amb sort, només que li tornin el preu original de l’entrada.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain