La Vanguardia (Català)

Uns cunyats ben tronats

Un repartimen­t de categoria en una trama d’insensata conjura entre cunyats és la fórmula per a l’èxit d’‘Es por tu bien’

- Madrid

José Coronado, Javier Cámara i Roberto Álamo són tres cunyats que es conjuren per arruïnar els plans de les seves respective­s filles, que volen volar del niu patern, a Es por tu bien, una comèdia d’embolics dirigida per Carlos Therón.

Tres cunyats, pares de família que ja tenen les filles aparellade­s i a punt de volar del niu patern, es conjuren entre ells per arruïnar el pla de les noies. Els pares no podien assemblar-se menys entre ells: José Coronado encarna un advocat ric i conservado­r, per no dir fatxa, mentre que Javier Cámara representa un poca pena que va d’amic de la seva filla, i Roberto Álamo, un bèstia que tot ho resol a mastegots. Ells tres competeixe­n, això sí, en estupidesa i masclisme. Viuen un temps que ja no és el seu. I així els anirà, en la seva insensata croada.

La trama no és ambiciosa, però sí efectiva com a terreny fèrtil per a l’embolic i el disbarat; per tant, per a la conya i la diversió del públic: un territori que els tres reconeguts actors principals, dirigits per l’expert en comèdia que és Carlos Therón i secundats amb solvència per la resta de l’elenc, exploten a fons. La combinació és idònia perquè la pel·lícula rebenti la taquilla.

El títol del film, Es por tu bien ,ja explica perfectame­nt el punt de partida del guió. Els tres protagonis­tes, horroritza­ts per l’aparellame­nt de les seves nenes amb uns joves que consideren uns “mamarratxo­s”, són en realitat tres homes “desubicats”, sobretot per culpa del seu autisme voluntari davant els sentiments de les seves filles. Així ho planteja el realitzado­r del film per, de seguida, subratllar “la possibilit­at d’entendre’s tot i partint d’extrems oposats” que la pel·lícula apunta: un repte que se substancia sobretot en la conflictiv­a relació entre el personatge de Coronado i el rastaflaut­a post-15M que amenaça d’esdevenir el seu gendre.

Coronado mateix veu en l’argument l’avantatge d’oferir conclusion­s més enllà de l’humor: “La història ens descobreix el valor del respecte per la llibertat de cadascú, de la família ben entesa, de l’amor no egoista...”, apunta.

Cámara, per la seva banda, és transparen­t respecte a l’aspiració primordial de l’equip que ha desenvolup­at la producció de Telecinco. “Estem desitjant que faci una bona taquilla per començar l’any calentons. I que la pel·lícula arribi al festival de Màlaga i després a Cannes, amb Pedro Almodóvar de president, i que de sobte el cinema estigui a les portades dels diaris”.

Aquesta cobejada carambola d’èxits del film en particular i del cinema espanyol en general és de justícia, defensa Coronado, per als actors i cineastes, però sobretot per als espectador­s: “El públic s’ho mereix tot, perquè finalment s’ha deixat enamorar pel que fem”, diu. I posa aquesta situació en contrast amb la que es vivia fa vint anys, quan el terme “cinema espanyol” desencaden­ava tota mena de prevencion­s. “Tot el que les institucio­ns no

“Les comèdies sempre es premien menys, al marge de l’èxit que tinguin; no ho he entès mai!”, diu Coronado

ens han reconegut sí que ens ho ha reconegut el públic, i em sento amb la responsabi­litat de compensarh­o”, arrodoneix l’actor.

Però ni Cámara ni Coronado es fan il·lusions amb la crítica i els guardons. “Les comèdies, per mi el gènere més difícil, són sempre les menys premiades: una cosa que, com a actor, no he entès mai”, afirma el protagonis­ta d’El Príncipe. “És interessan­t que sempre hi hagi tres o quatre pel·lícules tan injuriades per la crítica com celebrades pel públic”, ironitza Cámara. “Són sempre –afegeix– comèdies que eleven l’ànim recaptador i la quota de pantalla... cosa que ens permet mantenir-nos entre queixes contra un Govern que recapta molt més que no ens dona”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Javier Cámara i José Coronado ahir durant la presentaci­ó d’Es por tu bien
EMILIA GUTIÉRREZ Javier Cámara i José Coronado ahir durant la presentaci­ó d’Es por tu bien

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain