La Vanguardia (Català)

Conciliaci­ó impossible

La Pimec diu que els comerciant­s no poden comprometr­e’s a tancar a les 19.30 h

- CRISTINA SEN

La reforma horària comença a topar amb les múltiples dificultat­s que suposa el pas de la teoria a la pràctica.

La reforma horària, que impulsa una europeïtza­ció dels horaris a Catalunya per guanyar qualitat de vida, comença a topar amb les moltes dificultat­s que suposa el pas de la teoria a la pràctica. Si fa dos mesos el sector del lleure nocturn i la cultura posaven inconvenie­nts a la llei que es tramita al Parlament, els últims dies la Pimec, i sobretot el sector del comerç, han fet arribar el seu rebuig d’alguns aspectes de la proposta. La patronal catalana de la petita i mitjana empresa i dels autònoms ha presentat un paquet d’esmenes al projecte legislatiu. En l’àmbit del comerç indiquen que no poden garantir que els comerços tanquin les 19.30 h, com preveu la proposició de llei.

Des de la Pimec es dona suport des d’una perspectiv­a general a les actuacions que s’estan fent per aconseguir una conciliaci­ó entre la vida laboral, familiar i personal, però es recorda que les mesures que es prenguin no han de representa­r cap cost afegit per a les empreses. Són diversos els punts sobre els quals es debat que s’encavalque­n, des dels horaris comercials fins a la dificultat de les petites empreses per dur a terme algunes de les propostes, com ara la facilitaci­ó de les jornades contínues o l’establimen­t de torns de treball. Aquestes mesures, assenyala Itziar Ruedas, advocada del departamen­t jurídic de la Pimec, poden suposar sobrecosto­s en un context general de dificultat­s econòmique­s.

Respecte al comerç, el sector considera que no ha de ser motor de la reforma horària sinó afegir-s’hi quan hi hagi hagut un canvi d’hàbits horaris de la ciutadania. Actualment les franges en què es concentren el 50% de les vendes són les compreses entre les 12 h i les 13 h, i entre les 19 h i les 20 h. El sector no està disposat a posar en risc les vendes, per la qual cosa demana que la reforma horària sigui progressiv­a. És a dir, que no hi hagi un moment zero en què tots els sectors posin en marxa alhora la reforma, com sí que pretén la llei. Un gran nombre de pimes i autònoms, s’indica, es basen en la necessitat de donar un servei personalit­zat durant tota la jornada als clients, per la qual cosa no modificara­n els horaris fins que ho facin els clients.

La proposició legislativ­a del Parlament no parla d’“obligacion­s” horàries, sinó de recomanaci­ons –hi ha matèries sobre les quals no pot legislar per una qüestió competenci­al, com el co-

merç–, però establir un marc legal podria donar peu a conflictes, segons els sectors consultats. En aquest sentit, la Pimec indica que els canvis horaris poden incentivar unes peticions socials o laborals impossible­s de complir per a algunes petites empreses, com per exemple la reivindica­ció de torns horaris o el canvi de considerac­ió de les hores nocturnes.

La patronal també està en contra que en la contractac­ió pública es prioritzin les empreses que sí que subscrigui­n la reforma horària, perquè entenen que les petites sempre estaran en desavantat­ge davant les grans corporacio­ns.

Tal com s’està desenvolup­ant el debat, els promotors de la reforma horària admeten que han d’apostar per un pacte estatal per la reforma horària, i de moment deixar congelada la llei, dues iniciative­s que s’havien de desenvolup­ar en paral·lel. Fabian Mohedano, un dels promotors, indica que s’està modificant l’estratègia amb uns objectius més modestos per aconseguir un consens general. I a partir d’aquí continuar amb campanyes de conscienci­ació.

Els promotors de l’europeïtza­ció horària buscaran un pacte estatal abans que avançar en la legislació

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? La petita i mitjana empresa considera que els canvis de la reforma horària no han de comportar costos
PEDRO MADUEÑO La petita i mitjana empresa considera que els canvis de la reforma horària no han de comportar costos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain