La Vanguardia (Català)

Judici a un altre policia a París per haver violat amb una porra

Un tribunal requalific­a com a violació una agressió similar a la del cas Théo

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

Tenir aspecte africà, ser detingut per la policia al Sena Saint-Denis, a la immediata perifèria de París, la ciutat dels llums, i acabar amb una porra introduïda a l’anus no sembla que sigui una cosa tan extraordin­ària com es podia pensar quan es va saber, a començamen­ts de mes, el cas de Théo Luhaka, el jove d’origen congolès bàrbaramen­t ferit per la policia en un control policial a Aulnay-sous-Bois.

Aquí hi ha el cas de l’Alexandre, un paleta de 28 anys de la localitat de Drancy del mateix departamen­t, de què es va tenir notícia dilluns. El seu cas es remunta al 29 d’octubre del 2015. L’Alexandre, pare d’una nena de 5 anys, estava fent un got amb els col·legues a la porta del seu immoble quan la policia municipal va arribar. Eren vigílies de Tots Sants, el feliç Halloween que ha colonitzat el veïnatge universal, i la patrulla va ser avisada perquè hi havia “xivarri”. El van ficar al cotxe i se’l van emportar a comissaria emmanillat amb les mans a l’esquena al portamalet­es. “Em van voler tirar a terra de bocadents, els vaig haver d’insultar, va ser llavors quan em van tornar a posar al cotxe de bocaterros­a i em van ficar la porra”, explica el jove. “Te’n recordaràs de la policia municipal, no ens parlaràs així mai més”, li van dir. L’Alexandre “cridava i plorava”. “Dos policies em tenien agafat, mentre l’altre em ficava la porra”, explica. El resultat, segons el certificat mèdic, va ser una “ferida anal profunda d’1,5 centímetre­s”. Molt semblant al cas Théo (“ferida del conducte anal de deu centímetre­s de profundita­t”) i al mateix departamen­t (província).

En el cas de l’Alexandre, els policies van ser detinguts per “violació”, però el jutjat de Bobigny va rebaixar l’afer a un cas de “violència premeditad­a” contra només un dels tres agents. No hi havia intenció de violar, es va concloure, de la mateixa manera que la investigac­ió interna de la policia del cas Théo l’espectacul­ar ferida va ser qualificad­a d’“accidental”.

L’advocada de l’Alexandre, Marie-Cécile Nathan, va recórrer dilluns contra aquest cas, insistint que es va tractar d’una cosa semblant a una violació: “Els calçotets no estaven perforats, o sigui que els hi havien abaixat, la qual cosa prova una intenció: el certificat mèdic demostra que es va trobar l’ADN de l’agredit a la porra del policia i, per tant, va ser una violació”, sosté.

I a l’abric del cas Théo, que ha provocat protestes i aldarulls en una dotzena de localitats al voltant de París, la lletrada ha obtingut satisfacci­ó: el tribunal correccion­al de Bobigny es va declarar dilluns incompeten­t, va estimar que “els

“Te’n recordaràs de la policia municipal”, van dir els agents, segons la víctima, Alexandre

fets revesteixe­n una naturalesa que comporta una pena criminal” i va traslladar el cas a un tribunal penal en què els termes seran ben diferents. “Ha estat una victòria que contradiu la voluntat dels magistrats de minimitzar aquest cas”, diu l’advocada.

El cas Théo està tenint un efecte dòmino. Moltes víctimes prenen la paraula. La setmana passada va ser el Mohamed, un company del Théo del mateix barri i la mateixa edat, 22 anys, qui va explicar haver estat víctima d’una detenció brutal i arbitrària en un control d’identitat. El policia que li va clavar la pallissa va ser el mateix que presumptam­ent li va ficar la porra al Théo. El Mohamed no va denunciar el seu cas perquè no volia perdre la feina. “La gent que pateix el ra-

cisme institucio­nal i la violència policial ja ni tan sols ho denuncia”, explicava dissabte passat Franco Lullia, un activista negre de l’extraradi.

“Els nostres fills són controlats diverses vegades al dia, es té la impressió que ser àrab o negre ja és un delicte”, explicava ahir una mare al diari L’Humanité. Ahir mateix es va divulgar el vídeo d’un policia municipal de Besiers pegant a la cara dues vegades a un detingut.

El cas Théo sembla estar destapant una cosa semblant a una rutina per als francesos morenos dels ravals. Dels 26 morts a mans de la policia comptabili­tzats per una associació cristiana en cinc anys, només quatre eren blancs. El 57% dels policies voten el Front Nacional. A l’extraradi el partit majoritari és l’abstenció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain