La Vanguardia (Català)

Cita de la ultradreta alemanya amb diputats russos a Moscou

Frauke Petry, líder de l’AfD, es va reunir amb el president de la Duma

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La copresiden­ta –i rostre més visible– del partit populista dretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD), Frauke Petry, es va reunir amb diputats russos el cap de setmana passat a Moscou, fet que ha causat enrenou en la política alemanya, atès el temor expressat a possibles intents d’interferèn­cia del Kremlin en les eleccions generals del setembre que ve.

Entre els interlocut­ors de Petry hi havia: Vladímir Jirinovski, líder de l’ultranacio­nalista Partit Liberal Democràtic de Rússia; Viatxeslav Volodin, president de la Duma (cambra baixa del Parlament rus); i Piotr Tolstoi, vicepresid­ent de la Duma, segons va informar el Parlament rus en un comunicat a la seva pàgina web. Hi havia dos polítics russos més de rang inferior.

L’ultranacio­nalista Jirinovski –que encapçala un partit polític que presenta trets populistes d’ultradreta– està molt vinculat al president rus, Vladímir Putin, i s’ha mostrat entusiasta respecte al president dels Estats Units, Donald Trump. Volodin està considerat un polític molt influent per la seva proximitat a Putin. I Piotr Tolstoi, dirigent de Rússia Unida –el partit de Putin– i rebesnet del gran novel·lista Lev Tolstoi, és molt conegut com a moderador de tertúlies polítiques a la cadena pública russa Piervi Kanal (Primer Canal), des d’on dona suport sistemàtic­ament a les mesures del Kremlin. Els seus detractors li retreuen emetre propaganda contra Ucraïna i contra països occidental­s.

Frauke Petry va conversar amb els seus interlocut­ors a Moscou sobre possibilit­ats de cooperació entre parlaments regionals russos i alemanys, segons va confirmar ahir un portaveu de l’AfD, Oliver Lang. El portaveu va assegurar que en la reunió no es va parlar d’ajuda financera per a l’AfD, i que hi haurà més trobades similars en el futur. El comunicat de la Duma assenyala que els reunits van parlar de “cooperació entre parlaments regionals i partits, i també de millorar els contactes entre organitzac­ions juvenils”, i que la líder germànica va acudir a Moscou

A Alemanya es parla d’intents del Kremlin d’influir en els comicis, i Petry es reuneix amb l’entorn de Putin

convidada per les autoritats de la ciutat. El servei en alemany de l’agència informativ­a russa Spútnik qualificav­a ahir la trobada de “reunió per coneixe’s”, en definició d’un dels participan­ts russos.

El viatge de Frauke Petry a Moscou va agafar per sorpresa membres del seu propi partit. Així, Alexander Gauland, covicepres­ident de la formació, va declarar a Dpa que se’n va assabentar dilluns.

Després d’haver obtingut representa­ció durant els últims dos anys als parlaments de deu lands (estats federats alemanys), l’AfD es prepara per entrar al Bundestag (cambra baixa del Parlament federal) al setembre, i abans d’això compta amb accedir a tres parlaments regionals més que celebren comicis abans de la cita federal: Saarland el 26 de març, SchleswigH­olstein el 7 de maig, i Rin del Nord-Westfàlia el 14 d’aquell mateix mes.

Si bé en els últims mesos els son- dejos atorgaven a l’AfD entre el 13% i el 15% de vots, les coses han canviat una mica aquestes setmanes. Ara el suport se situa entorn del 10%, una caiguda que inquieta el partit ultradretà, fundat a principis del 2013, i que aspira a convertir-se en la tercera força política del país.

Les relacions de càrrecs oficials russos amb partits d’ultradreta a Europa han anat creixent. Segons la premsa francesa, Marine Le Pen, presidenta del Front Nacional, va buscar finançamen­t rus per a la seva campanya per a les eleccions presidenci­als franceses d’aquesta primavera, encara que finalment va optar per demanar un préstec al seu pare. I el desembre passat, l’ultranacio­nalista Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ) es va proposar com a intermedia­ri entre Donald Trump i Vladímir Putin, després d’haver firmat un acord de cooperació amb el partit del president rus.

 ?? OLIVER WEIKEN / EFE ?? Petry,el 12 de febrer, en l’elecció del president federal d’Alemanya
OLIVER WEIKEN / EFE Petry,el 12 de febrer, en l’elecció del president federal d’Alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain