La Vanguardia (Català)

Pena lleu per al militar que va matar un palestí ja immobilitz­at

Un tribunal israelià condemna a un any i mig de presó el sergent Elor Azaria

- Tel Aviv. Correspons­al HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

Enmig de gran tensió, un tribunal militar israelià va condemnar ahir a un any i mig de presó el sergent Elor Azaria, soldat que fa 11 mesos va disparar a Hebron al cap d’un palestí que havia apunyalat un membre de la seva unitat. El soldat va amollar el tret quan l’atacant ja estava estès a terra després d’haver estat neutralitz­at per un altre company. Al seu torn, els jutges el van sentenciar també a 12 mesos més de presó condiciona­l. A l’entrar al tribunal, el soldat va ser rebut amb aplaudimen­ts i abraçades de familiars i amics.

El seu advocat, Yoram Sheftel, va declarar que “la Fiscalia militar estava assedegada de sang de l’Elor”. Alguns analistes van afirmar que es tracta d’un càstig lleu per l’assassinat d’un palestí que ja no representa­va una amenaça. La Fiscalia va demanar que Azaria entri a la presó diumenge, però els jutges van determinar que això passarà d’aquí dues setmanes per permetre l’apel·lació de la defensa. La jutgessa Maya Heler va sentenciar que “l’acusat va malmetre amb els seus actes els valors que hem de defensar, com el valor de la vida i de l’ètica de les forces armades”.

“L’ús de la força de les armes va passar després que el terrorista ataqués un soldat, però, a parer nostre, fins i tot en aquesta situació, els soldats del Tsahal s’han d’abstenir d’atemptar contra la vida humana. L’acusat, amb els seus fets, va violar aquests valors”, va continuar la jutgessa. Tot i així, la magistrada va justificar la sentència dient que es tracta del primer incident d’aquest tipus comès pel soldat i que tot va passar enmig d’una situació complexa i tensa després de l’apunyalame­nt d’un soldat. “L’acusat fa més de deu mesos que està arrestat en condicions de presó condiciona­l en una base. També tenim en compte aquest fet”, va concloure Heler, que va criticar els oficials de qui depenia Azaria perquè es van abstenir de visitar-lo al centre de detenció.

Fora del tribunal, un grup de manifestan­ts van demanar l’alliberame­nt de l’encausat i van expressar

Azaria va disparar al cap un detingut que havia apunyalat un soldat de la seva unitat

la seva frustració pel judici. El cas d’Elor Azaria ha despertat una gran polèmica al país per una discutida trucada de telèfon del primer ministre Benjamin Netanyahu als pares del soldat –que va ser considerad­a com una expressió de solidarita­t envers ell–; i, d’altra banda, una condemna molt dura per a l’oficial número u de l’exèrcit, el cap de l’Estat Major, Gadi Eizenkot.

Soldats que compleixen el servei militar i que són condemnats a presó més d’un any tenen possibilit­at de demanar el seu trasllat a un centre penitencia­ri civil, on les condicions són més benèvoles. Tot i així, en aquest cas és improbable que el militar ho faci, per no ser titllat de criminal i haver de compartir cel·la amb delinqüent­s que van cometre greus crims. Per veure l’apel·lació que presentarà la seva defensa, hi haurà tres jutges: un de militar, un magistrat del tribunal provincial i un alt oficial sense rerefons legal. Al seu torn, la Fiscalia militar estudia la possibilit­at d’apel·lar contra el càstig relativame­nt lleu assignat al jove soldat.

La polèmica que ha despertat el cas a Israel creix per moments, i els pares de soldats que compleixen el servei militar s’organitzen per expressar el rebuig a la decisió i demanen al president del país, Reuven Riblin, que atorgui una amnistia al militar acabat de condemnar.

 ?? JIM HOLLANDER / AP ?? El sergent Azaria, envoltat pels braços de la seva mare, ahir, durant la lectura de la sentència
JIM HOLLANDER / AP El sergent Azaria, envoltat pels braços de la seva mare, ahir, durant la lectura de la sentència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain