La Vanguardia (Català)

El gest de Pedro Sánchez al PSC sobre la plurinacio­nalitat irrita el PSOE

- Madrid

“En Pedro va com un kamikaze, perquè ha perdut Madrid, Castella i Lleó i altres territoris, que se n’han anat amb Patxi López, i necessita compensar amb Catalunya”. Es tracta d’una de les crítiques irades que ahir van ploure a Pedro Sánchez des d’amplis sectors del PSOE –fidels tant a Susana Díaz com a Patxi López–, per l’aposta que va fer la vigília per reformar l’article 2 de la Constituci­ó a fi de blindar el caràcter plurinacio­nal de l’Estat.

I és que els adversaris de Sánchez pensen que la seva proposta no és més que un “ganxo” per sumar suports al PSC de cara a les primàries del maig, que elegiran el pròxim líder del PSOE. “Una irresponsa­bilitat”, asseguren altres dirigents crítics amb Sánchez, perquè consideren que passarà una alta factura interna. “Això té un efecte rebot molt important dins del PSOE, perquè va costar molt esforç tancar la declaració de Granada amb el PSC perquè ara en Pedro pretengui reobrir aquell acord i dinamitar-lo”, lamenta un dirigent andalús.

De tota manera, molts, fidels i crítics, donen per fet que Sánchez guanyarà a Catalunya, i per ampli marge, les primàries. Però creuen que, tot i així, necessita “consolidar” el seu resultat entre els militants del PSC, ja que també es dona per fet que Susana Díaz guanyarà a Andalusia per amplíssima majoria.

La idea de plurinacio­nalitat de l’Estat és rebutjada totalment per la majoria dels presidents autonòmics del PSOE, des de l’andalusa Susana Díaz fins a l’asturià Javier Fernández, el castellano­manxec Emiliano García-Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara. L’aragonès Javier Lambán també ho va criticar públicamen­t ahir, quan va assegurar que plurinacio­nalitat

La majoria dels presidents i líders autonòmics socialiste­s rebutgen totalment la proposta de l’aspirant

és “sinònim d’insolidari­tat territoria­l”. I va lamentar el “canvi de posicions” de Pedro Sánchez. En això va coincidir amb la líder dels socialiste­s bascos, Idoia Mendia: “Haurà d’explicar per què abans defensava unes coses, i ara, unes altres”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va protagonit­zar ahir un acte del Club Segle XXI a Madrid, i va dir que comparteix “totalment” el caràcter plurinacio­nal d’Espanya, sense afectar la sobirania de l’Estat. Però va dubtar que la millor fórmula sigui incloure aquest concepte a l’article 2 de la Constituci­ó, ja que provocaria una confrontac­ió que seria incompatib­le amb la necessitat de forjar un ampli consens per abordar una reforma constituci­onal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain