La Vanguardia (Català)

Clamor absolut del Congrés per accelerar el corredor mediterran­i

- Madrid

L’històric Vicente González Lizondo, qui va ser president de la regionalis­ta Unió Valenciana, va presentar al Congrés dels Diputats la primera iniciativa per emprendre el corredor mediterran­i. Corria l’any 1990. El diputat valencià Toni Cantó, de Ciutadans, va lamentar ahir que els treballs d’aquesta infraestru­ctura encara van trigar deu anys a arrencar, i ja acumulen més de 17 anys d’obres. “Gairebé 30 anys, i continuem sense corredor mediterran­i!”, va clamar. Un termini en què es va acabar, per exemple, el canal de Panamà. I en només deu anys es va construir el canal de Suez. “Per tant no és un problema d’enginyeria, sinó d’ineptitud!”, va retreure Cantó tant als governs del PSOE com del PP que s’han succeït en aquests 30 anys.

Xocs partidiste­s a banda, el Congrés va emetre ahir a la nit un clamor absolut, amb el suport de tots els grups, per accelerar el corredor mediterran­i. La interpel·lació urgent que el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va fer la passada setmana al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, atesos “els reiterats retards i incomplime­nts” d’aquesta infraestru­ctura de 1.300 quilòmetre­s entre Algesires i la frontera francesa, es va transforma­r ahir a la nit en una reclamació unànime del Congrés perquè el Govern central la desembussi. Malgrat que el ministre ja va solemnitza­r que el corredor és una “prioritat política” de l’Executiu, el portaveu de Compromís va insistir que “ha arribat el moment de dir prou a molts anys de promeses incomplert­es”. Baldoví, així, va qualificar d’“imperdonab­les” els retards acumulats, però va

“No és un problema d’enginyeria, sinó d’ineptitud”, retreu Toni Cantó tant al PP com al PSOE

acceptar les esmenes que van presentar a la seva moció el PP, el PSOE i Ciutadans perquè, en tot cas, la reclamació a l’Executiu de Mariano Rajoy fos unànime. I així va ser: va obtenir 336 sís, cap vot en contra i només tres abstencion­s. La demanda és que Foment fixi compromiso­s concrets temporals i pressupost­aris per a l’execució de les obres.

Els portaveus del PP i del PSOE en aquest debat, els també valencians Miguel Barrachina i José Luis Ábalos, van defensar, però, la gestió dels seus respectius governs i van donar totes les culpes als de l’adversari. “Els socialiste­s sempre hem apostat per aquesta infraestru­ctura!”, va assegurar Ábalos, que va destacar les inversions empreses entre el 2004 i el 2011 per Zapatero. I va atribuir tots els retards a l’arribada de Rajoy a la Moncloa. “Aquest corredor és essencial, però no només per a Andalusia, Múrcia, el País Valencià i Catalunya, sinó per a tot Espanya. No és una qüestió regional, sinó nacional”, va subratllar el diputat del PSOE. Barrachina, en canvi, va assegurar que va ser el ministre socialista José Blanco qui el juliol del 2010 va paralitzar les obres i va intentar buscar finançamen­t privat, mentre que ja el 2012 va ser la ministra popular Ana Pastor la que va aprovar el traçat complet que ja està executat, va assegurar, al 81%. El diputat del PP va lamentar “l’Espanya tercermund­ista i en blanc i negre” que van voler dibuixar la resta dels grups. “No hi ha problema de planificac­ió, està perfectame­nt planificat, sinó pressupost­ari”, va insistir Barrachina, i va insistir a atribuir-lo a l’herència del PSOE. Teresa Jordà, d’ERC, també va destacar que “és una imperiosa necessitat, no és un caprici, és absolutame­nt inajornabl­e”. I Fèlix Alonso i Cartorné, d’En Comú Podem, va ironitzar igualment que “podríem anomenar-lo la tortuga del Mediterran­i, no pas el corredor”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain