La Vanguardia (Català)

València

- Antoni Puigverd

Anys enrere (quan Camps i Barberá encara treien suc de l’àcida taronja de l’anticatala­nisme), Josep Vicent Boira demostrava a qui el volia escoltar que les relacions econòmique­s entre València i Catalunya són de les més intenses que es produeixen entre regions europees. “Els empresaris valencians saben que l’anticatala­nisme no és un bon negoci”, deia quan semblava que gairebé no hi havia a València cap amant de nosaltres, els catalans.

Boira, secretari de vertebraci­ó del territori valencià, és un geògraf de sòlida trajectòri­a que, en el seu llibre La Commonweal­th catalanova­lenciana, va recrear la idea de l’Eix Mediterran­i. Un espai econòmic que forma una mena de creu de sant Andreu amb dues línies d’atracció geoeconòmi­ca: la que va del Rosselló a Múrcia (a Andalusia, de fet) i la que va de Saragossa a Palma. Quan el catalanism­e donava per perduda la potentíssi­ma branca valenciana de la llengua de Llull i March, Boira recordava que els lligams econòmics entre aquests dos territoris són fortíssims i que s’han anant incrementa­nt cada vegada més des del segle XIX.

Per avançar en la proposta de Boira, calia que València comencés a desprendre’s del fantasma de la catalanita­t pantagruèl­ica, que li impedia de mirar-se al mirall amb naturalita­t. I també calia que redefinís la seva estratègia d’acord amb el context geoeconòmi­c. Ho comença a fer. Políticame­nt: la decadència del PP ha donat ales al Govern del president Puig, que impulsa una política cauta, però clara, d’obertura veïnal. I econòmicam­ent: els empresaris valencians estan decidits a coordinar la via Augusta.

Però per avançar en la proposta de Boira també calia que els catalans abandoness­in la seva estranya ignorància de València, que els porta a no parlar-ne o a donar per fet que al sud no hi ha res; o bé a referir-s’hi com si València no fos sinó una extensió incompeten­t del territori propi. ¿Com reacciona, ara, Catalunya al canvi de joc valencià? Amb indiferènc­ia. El debat català està entotsolat en el projecte de ruptura amb Espanya, un projecte que no és fàcil de compatibil­itzar amb la discreta i racional abraçada valenciana.

Quan ja no tenia força per impulsar-la, Maragall va descriure l’euroregió no solament com la mancomunit­at amb aval europeu de diverses regions mediterràn­ies, sinó com una manera de desmuntar subtilment, sense trencar plats, el model recentrali­tzador d’Espanya. Un model que despobla la major part del territori espanyol i xucla les energies econòmique­s del conjunt gràcies al falset del patrioteri­sme cívic i la igualdad de todos los españoles.

Boira acaba de demostrar que el Govern central finança obres ferroviàri­es a la província de Madrid amb pressupost­os destinats al corredor mediterran­i, cosa que deixa en calçotets el patrioteri­sme de la igualtat que domina als mitjans de Madrid i, alhora, situa el plet econòmic català en el mateix pla que el valencià. Podria estar començant una partida política i econòmica nova. Seria interessan­t que València, tercera ciutat d’Espanya, la liderés.

Maragall va descriure l’euroregió com el subtil desmuntatg­e de l’Espanya recentrali­tzada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain