La Vanguardia (Català)

La UE lliga curt les multinacio­nals

-

É S difícil lluitar contra l’elusió fiscal de les multinacio­nals, ja que han dissenyat una complexa estructura financera per pagar els seus impostos als països amb tributació més baixa o gairebé nul·la, la qual cosa suposa una important erosió de la tributació als estats on obtenen els beneficis amb la seva activitat industrial o comercial. A poc a poc, però, la Unió Europea estreny el setge per poder impedir en el futur aquests fraus de llei. Ahir, en aquest sentit, els ministres de l’Ecofin van fer un pas més per intentar que les grans multinacio­nals paguin la part justa d’impostos que els correspon allà on els generen.

La nova norma aprovada està encaminada a impedir que les empreses aprofitin les diferèncie­s legals amb tercers països a fi d’eludir impostos. Complement­a una altra directiva en el mateix sentit, però que únicament es limitava als mateixos països de la Unió Europea. Totes dues formen part del conjunt de proposicio­ns sobre fiscalitat empresaria­l presentade­s l’octubre passat. L’avenç és important perquè, normalment, resulta molt difícil establir regles en matèria fiscal entre els països membres, atès que es requereix la unanimitat de vot per aprovar-les.

La nova directiva acordada, que ha de ratificar el Parlament Europeu, ha estat valorada molt positivame­nt per la majoria dels ministres. El comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha arribat a qualificar l’avenç assolit de nou èxit de la campanya europea per una fiscalitat més justa i ha subratllat que pas a pas s’estan eliminant els canals utilitzats per certes empreses per eludir els impostos. En el mateix sentit s’ha expressat el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, que creu que a partir d’ara es podran evitar en les empreses les situacions de doble deducció, de doble no-imposició o de deducció sense imposició en l’altra jurisdicci­ó que es produïen fins ara.

Edward Scicluna, ministre de Finances de Malta, país que presideix el Consell de la Unió aquest semestre, ha ressaltat que la UE està en primera línia en la lluita contra l’evasió fiscal. El risc és que aquell fet, que resulta summament positiu, pugui situar els països europeus en desavantat­ge competitiu davant altres blocs econòmics o fins i tot davant el Regne Unit mateix quan deixi el club comunitari.

En qualsevol cas, i malgrat l’optimisme regnant a Brussel·les, fins que les noves directives fiscals no entrin en vigor l’any 2020 no se’n podrà mesurar l’eficàcia ni l’impacte en tota la seva amplitud.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain