La Vanguardia (Català)

Lloança del conill

- Quim Monzó

Els productors de conill es queixen que cada dia se’n menja menys i que, des de principis dels anys noranta, n’ha baixat el consum a gairebé la meitat. Bona part de la culpa, diuen, es deu al fet que, tret d’honorables excepcions, els joves ja no en mengen. A casa perquè la majoria no sabria ni com cuinar-lo, i al restaurant s’estimen més demanar una altra cosa. És una afirmació que sembla certa. Que recordi, no he vist mai cap jove que en demani. Prefereixe­n opcions a les quals s’han avesat més. Pollastre o hamburgues­es, i si pot ser ben inundades de quètxup. Un portaveu de l’Associació Espanyola d’Autoservei­s i Supermerca­ts diu que “el consumidor menor de trenta anys mostra rebuig a consumir-ne”.

Ja deu ser això, tot i que no acabo d’entendre’n el perquè. Els de la meva generació vam créixer veient pel·lícules de Bugs Bunny i, tot i que era un conill molt simpàtic, això no ens va privar de menjar-ne sense cap problema. Si hagués estat per aquestes qualitats afables tampoc no hauríem menjat ànec (pels ànecs Donald i Lucas), ni gallines ni pollastres (pel gall Claudio), ni

Cada dia es menja menys conill i, des de principis dels noranta, n’ha baixat el consum a gairebé la meitat

porc (per l’inefable Porky). Crec que, a Catalunya almenys, un dels orígens del rebuig a menjar-ne té a veure amb l’emissió d’aquella sèrie de TV3 anomenada Veterinari­s, que va convertir en un ídol un conill obès anomenat Carlitos. Tant va emocionar aquell animal des de la primera temporada que molts espectador­s adolescent­s hi van crear tal empatia que van decidir que no menjarien mai carn d’aquella, perquè potser s’estarien menjant en Carlitos; que, per cert, de tan gras com estava al principi hauria pogut servir per donar menjar a tot un regiment.

A començamen­t dels anys vuitanta, un servidor vivia a Nova York i el dia que algun conegut decidia cuinar una paella, havia d’anar a comprar-ne a alguna carnisseri­a italiana. Jo anava a una del West Village. Quan molts americans d’origen no italià (ni espanyol ni català) se n’assabentav­en es duien les mans al cap i amb un rictus mig de fàstic preguntave­n: –¿Mengeu conill? –Sí. És ben bo. –Ai, jo no podria. Pobres animalons... En certes tribus de Nova Guinea no mengen fruits vermells perquè n’associen el color amb la menstruaci­ó. Els hare krixna rebutgen els bolets, de manera que no trobaràs mai pel Berguedà un caçador de bolets amb el cap rapat i tambors o cròtals. Els jainistes no mengen naps, patates o pastanague­s, perquè consideren que, quan els arrenques de la terra, mates tots els microorgan­ismes que viuen a tocar de l’arrel. Per a mi, el tabú més emotiu és el dels yazidites del Kurdistan, que tenen prohibit menjar enciam. ¿El motiu? Fa segles, els otomans van fer una escabetxad­a de yazidites en un camp d’enciams. De tabús alimentari­s n’hi ha un munt, però no hauria mai imaginat que veuria que a Catalunya el conill en seria un. Deu ser cosa de la globalitza­ció, segur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain