La Vanguardia (Català)

Divisibili­tat del conflicte català

- A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona Antón Costas

Anys enrere, passejant pel carrer Provença de Barcelona fent camí cap al restaurant on anàvem a dinar amb altres persones, l’expresiden­t Jordi Pujol em va fer una reflexió. “Miri Costas –em va dir–, la independèn­cia és molt difícil, gairebé impossible; però el que, sense cap dubte, és impossible és continuar com estem”.

Recordant ara aquesta reflexió no pretenc comprometr­e Jordi Pujol amb un pensament que va poder tenir sentit per a ell en aquell moment, però que potser ha canviat amb els esdevenime­nts. L’única cosa que vull és fer meva aquella reflexió.

Em semblava clar el 2012, i em sembla fins i tot més clar ara, que ni la independèn­cia ni l’statu quo no són opcions reals. I sospito que tant els ciutadans i els polítics que defensen la independèn­cia com els que han defensat l’statu quo són conscients que ni l’una ni l’altra no són opcions polítiques factibles.

No ho són no per les dificultat­s legals del referèndum, sinó perquè els ciutadans no donen suport majoritàri­ament ni a l’una ni a l’altra. Això és una cosa que reiteradam­ent posen de manifest les consultes electorals i les enquestes d’opinió. La independèn­cia divideix la societat. I l’statu quo no té pràcticame­nt suport rellevant. I molt probableme­nt aquesta situació continuarà així en el futur.

Per on aniran les coses, llavors? És possible que l’efecte combinat de la fatiga, de l’aprenentat­ge derivat del conflicte mateix, del coneixemen­t dels límits a la independèn­cia al si de la Unió Europea i de l’euro i també de les lliçons que es puguin extreure de situacions externes sobrevingu­des, com el Brexit, tard o d’hora facin sorgir altres opcions intermèdie­s políticame­nt factibles.

Que aquestes opcions intermèdie­s hi són, en espera de ser formulades i negociades, ha quedat de manifest aquests dies arran de les paraules de l’expresiden­t Artur Mas en una conferènci­a pronunciad­a a la Universita­t Autònoma de Madrid. Segons ha explicat Jordi Juan a La Vanguardia digital, en el col·loqui Artur Mas va deixar caure que hi podria haver una alternativ­a a la independèn­cia, però que, en tot cas, corresponi­a a l’“Estat” formular-la. I el Govern de Madrid sembla que es disposa a explorar aquest camí.

Si les intencions d’uns i d’altres són sinceres o simplement oportunist­es pertany a l’arcà dels subjectes. En tot cas, el risc és fer-se massa expectativ­es. Aquest és un conflicte llarg, d’almenys una o dues legislatur­es. L’intent d’abordar-lo de cara, d’una sola vegada, molt probableme­nt estarà abocat al fracàs. Uns no poden renunciar, de sobte, al referèndum; els altres no poden, sense més ni més, dir “blanc” on fins ara deien “negre”. Què cal fer? Una via de sortida seria transforma­r la naturalesa del conflicte actual. Fins ara està plantejat com un “conflicte no divisible”, del tipus de “o això o allò”. Aquest planejamen­t només pot tenir un guanyador. No dona marge a la negociació. Es tractaria de transforma­r-lo en un “conflicte divisible”, del tipus de “més o menys”. En aquesta mena de conflictes tots cedeixen alguna cosa i tots guanyen alguna cosa. Es fa possible la negociació i l’acord. Aquest plantejame­nt de resolució de conflictes va ser suggerit per Albert O. Hirschman, prestigiós economista i analista de polítiques de l’Institut d’Estudis Avançats de Princeton i penso que té marge en el nostre cas.

L’inventari de 46 qüestions que al seu moment Carles Puigdemont, com a president de la Generalita­t, va presentar al president Mariano Rajoy és un bon punt de partida per transforma­r la naturalesa indivisibl­e de l’actual conflicte en una altra de tipus divisible. Entre aquelles 46 qüestions n’hi haurà moltes de susceptibl­es d’acord i algunes altres en què no serà possible. En tota negociació es deixa per al final els conflictes indivisibl­es per abordar en un primer moment els conflictes de “més o menys”.

Una qüestió de no menys importànci­a per a l’èxit són els actors d’aquella negociació. Hauria de ser una comissió formada per representa­nts dels respectius governs o dels parlaments?

Des de la perspectiv­a dels interessos i preferènci­es del conjunt de la societat l’anomenat problema català no és, com he dit, independèn­cia sí o no, sinó disposar de més capacitat de decisió i de més instrument­s per a un millor autogovern. La divisibili­tat del conflicte pot contribuir a avançar en aquell camí. En tot cas, no es tracta que ningú renunciï als seus ideals o preferènci­es polítiques últimes, sinó de posposar-les per explorar la possibilit­at d’aconseguir avenços en benefici del bé comú de la societat.

El risc és fer-se massa expectativ­es; aquest és un conflicte llarg, d’almenys una o dues legislatur­es

 ?? WALKER AND WALKER ??
WALKER AND WALKER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain