La Vanguardia (Català)

Massacrats per les màfies

-

Lucre. Una enquesta feta per l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM) sobre 9.000 immigrants que van arribar a Europa en barcasses precàries des del nord de l’Àfrica revela que prop de tres quartes parts mostren forts indicadors d’haver estat víctimes del tràfic humà o explotats amb finalitats de lucre per delinqüent­s en algun moment de la travessia.

Retinguts. Un 49% dels enquestats van confessar que havien estat retinguts en algun lloc contra la seva voluntat, sovint a canvi d’un rescat. La majoria d’aquests casos van tenir lloc a Líbia.

Treballs forçats. La meitat van haver de treballar sense cobrar, molts amenaçats amb armes per un capatàs o un intermedia­ri laboral. Altres van afirmar que els treballs forçats van ser el seu únic mitjà per ser alliberats del captiveri o per assegurar-se una plaça en una pastera amb destinació a Europa, segons l’OIM.

Vendre el seu cos. Un 6% dels enquestats van afirmar que havien conegut casos de persones obligades a donar sang contra la seva voluntat, durant el seu captiveri, i fins i tot òrgans, utilitzats per pagar etapes de la travessia, segons l’OIM, que va fer aquest estudi al llarg de deu mesos.

Travessia per terra. Una altra enquesta feta als refugiats que van utilitzar la ruta terrestre de la Mediterràn­ia oriental va relatar tràfic d’òrgans i de sang a Turquia, Grècia, Albània, Macedònia i Sèrbia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain