La Vanguardia (Català)

França sacrificar­à 360.000 ànecs per tallar el contagi de grip aviària

Des del novembre s’han perdut 8,2 milions de palmípedes a tot el país

- ALBERT MOLINS RENTER

El ministre francès d’Agricultur­a, Stéphane Le Foll, va anunciar ahir que, per intentar tallar el contagi per grip aviària entre els ocells de corral, se sacrificar­à tot l’aviram de les granges del departamen­t de les Landes (sud-oest), zona que produeix el 25% del foie de França, i on encara queden uns 360.000 ànecs vius, des que es va identifica­r, a França, la presència del virus H5N8 de la grip aviària a finals de novembre, on va arribar portat pels ocells migratoris.

Des d’aleshores aquest país ja ha sacrificat més de 3 milions d’ànecs (un 8% de la producció total). Si a aquests hi afegim els que ha matat la malaltia i els que no s’han pogut comerciali­tzar a causa de l’epidèmia la xifra arriba als 8,2 milions d’ànecs perduts pels ramaders francesos.

Le Foll va justificar aquesta mesura radical pel fet que “el virus ha progressat de l’est a l’oest” del departamen­t de les Landes i va insistir que l’objectiu és “mirar d’estabilitz­ar” la situació. D’aquesta manera, es pretén dur a terme una “acció de profilaxi de manera general per poder, a continuaci­ó, reprendre la producció”, va assenyalar el ministre francès, que va establir el termini per reprendre-la en “diverses setmanes”.

Aquesta decisió va en la línia del que havien sol·licitat els ramaders, que demanaven un reforç de l’estratègia de lluita contra aquesta epidèmia.

Segons l’OMS, la infecció humana amb el virus H5N8 no es pot descartar, tot i que la probabilit­at és baixa, basant-se en la informació que té fins ara aquesta organitzac­ió.

Precisamen­t també ahir el Departamen­t d’Agricultur­a, Ramaderia i Pesca de la Generalita­t va comunicar que el Laboratori Central de Veterinàri­a d’Algete havia confirmat la detecció del mateix virus de la grip aviària que està afectant tan severament França, l’H5N8, en una cigonya salvatge trobada morta al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Atesa aquesta confirmaci­ó, i d’acord amb la normativa europea, la Generalita­t ha activat els protocols i mesures previstes, com ara la immobilitz­ació de les granges d’aviram de tres quilòmetre­s al voltant i la prohibició de caçar ocells silvestres en 10 quilòmetre­s.

D’altra banda, a la Xina s’ha descobert una nova mutació del virus H7N9, considerad­a una de les soques més mortíferes entre les que causen la grip aviària, segons va informar ahir l’agència estatal Xinhua. Aquesta nova variació, trobada al gener en dues persones contagiade­s per l’H7N9 a la província de Canton, “no fa que el virus sigui més infecciós per als humans, de moment”, segons el Centre de Control i Prevenció de Malalties xinès.

Des que va començar l’any, les autoritats xineses han informat de 271 casos de contagi de l’H7N9, dels quals 88 van significar la mort del pacient, una xifra que supera en 22 els que hi va haver durant tot l’any anterior.

Per combatre la propagació, s’ha decretat el tancament de mercats i escorxador­s, el reforç de les inspeccion­s per detectar venedors d’aviram que operin sense llicència i la creació de centres per a la prevenció i control del virus en humans.

A diferència de l’H5N8, l’H7N9 és potencialm­ent més perillós per a les persones. Tal com explicava Antoni Trilla –professor investigad­or d’ISGlobal– en un recent article a La Vanguardia.com, la taxa de mortalitat d’aquest virus en humans se situa en el 35% i fins al febrer del 2017 el nombre de casos en humans ha

La Generalita­t ha confirmat que una cigonya trobada morta a l’Empordà estava infectada

arribat als 1.101 contagiats i 387 morts.

De tota manera –segons Trilla–, “no hi ha proves que la malaltia es pugui transmetre a les persones a través dels aliments, si han estat ben cuinats. La transmissi­ó de persona a persona, ben demostrada, és afortunada­ment excepciona­l i, fins ara, molt poc eficient”.

En el mateix article l’epidemiòle­g deia que “experiment­s realitzats en animals de laboratori van permetre demostrar que no és especialme­nt difícil que aquests virus puguin mutar i adquirir potser la capacitat de transmetre’s més fàcilment de persona a persona”. A més a més, de moment no hi ha cap vacuna, perquè la constant mutació d’aquests virus complica les coses, atès que “l’efectivita­t de qualsevol vacuna antigripal necessita que hi hagi una bona correlació entre el virus que s’ha utilitzat per produir-la i el virus realment circulant”, explicava Trilla.

 ?? IROZ GAIZKA / AFP ?? Ànecs en un granja de Bénesse-Maremne, al departamen­t de les Landes, al sud-oest del país
IROZ GAIZKA / AFP Ànecs en un granja de Bénesse-Maremne, al departamen­t de les Landes, al sud-oest del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain