La Vanguardia (Català)

Comín crea dues noves agències per assumir més competènci­es

- ANA MACPHERSON

El Govern va aprovar ahir dues estructure­s de Salut que permetrien en un hipotètic Estat independen­t assumir funcions avui estatals. Són les agències catalanes de Salut Pública i la de Medicament­s i Productes Sanitaris. Aquesta última entitat reagruparà totes les funcions que actualment tenen diferents serveis de la Generalita­t en relació amb farmàcia i productes sanitaris i veterinari­s. Les competènci­es de la Generalita­t inclouen fomentar l’ús racional dels medicament­s, garantir l’accés als fàrmacs i productes sanitaris, ordenar la prestació farmacèuti­ca a les oficines de farmàcia i els hospitals i participar, en la mesura que l’Estat ho permet, en les polítiques de compres de medicament­s que es paguen des d’aquí. La farmàcia suma gairebé un 25% del pressupost sanitari, però les funcions essencials, la definició de quins medicament­s són subvencion­ats, l’autoritzac­ió de fàrmacs nous i el seu preu són competènci­es estatals no traspassad­es. Ni tampoc reclamades des de Catalunya.

Aquesta agència, de la qual el Govern ha presentat la memòria preliminar de l’avantproje­cte de llei de la seva creació, no té funcions diferents de les que ja exerceixen els serveis de farmàcia de Salut o d’Agricultur­a, però s’espera que el format permeti en un futur negociar amb la indústria, influir en innovació i desenvolup­ament. I ser un interlocut­or únic per als qui avui s’entenen amb l’agència espanyola.

L’altra agència, la de Salut Pública, ja va existir, uns mesos, però va ser suspesa en el 2014 en plena onada de retallades. Va recollir les seves funcions essencials una secretaria de la Conselleri­a de Salut.

Ara recuperarà la seva definició anterior i serà, segons la memòria preliminar de l’avantproje­cte de llei de la seva creació aprovat ahir, un organisme autònom amb personalit­at jurídica pròpia. Això, segons Salut, permetrà una distribuci­ó territoria­l que acosti a cada lloc les seves funcions de promoció de la salut, vigilància epidemiolò­gica o control de brots epidèmics.

Però sobretot agilitarà la gestió, perquè tindrà pressupost propi, podrà cobrar per a les seves arques les taxes i sancions, per exemple, i negociar amb el seu propi NIF la compra de vacunes, una de les tasques executives que sempre ha tingut tant quan era agència com secretaria. Per als profession­als d’aquest àmbit suposa més llibertat d’acció, almenys teòrica, per treballar amb criteris més tècnics que polítics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain