La Vanguardia (Català)

La UE frena el magatzem de residus radioactiu­s d’Almaraz

- ANTONIO CERRILLO

Espanya haurà de frenar el procés de construcci­ó del magatzem de residus radioactiu­s de la nuclear d’Almaraz (Càceres) i donar audiència a les considerac­ions del Govern de Portugal abans de fer més passos en aquest projecte. Aquest és el resultat de l’acord a què van arribar els governs d’Espanya i Portugal, amb la mediació de la Comissió Europea, arran de la denúncia del Govern portuguès davant la UE contra el Govern espanyol per la construcci­ó del magatzem extremeny, situat a 100 km de la frontera.

Portugal va presentar la denúncia a la UE argumentan­t que Espanya havia autoritzat el magatzem sense haver fet una avaluació de l’impacte ambiental transfront­erer, per la qual cosa va invocar l’article 259 del tractat de la UE. A Portugal, la instal·lació ha creat malestar, perquè és vista com un focus de perill per a la seguretat i el medi ambient. La temença és que un abocament radioactiu al Tajo arribés a la capital, Lisboa.

L’acord assenyala que Espanya “compartirà amb Portugal tota la informació pertinent en matèria mediambien­tal i de seguretat nuclear i la facilitarà, en cas necessari, amb vista a garantir que el projecte no tingui repercussi­ons significat­ives al territori portuguès”. A canvi, el Govern lusità retira la denúncia. L’acord l’ha aconseguit el president Jean-Claude Juncker després de reunir-se amb el president Rajoy i el primer ministre de Portugal, António Costa, el 3 de febrer a Malta.

“Espanya no emetrà ni executarà l’autoritzac­ió per començar les operacions del magatzem de residus nuclears” fins que les autoritats portuguese­s hagin examinat la informació i hagin visitat la planta. “El Govern portuguès no ha estat capaç de mantenir-se ferm en la denúncia de les irregulari­tats comeses pel Govern espanyol, que ha autoritzat el magatzem sense consultar-l’hi”, diu el Moviment Ibèric Antinuclea­r. El magatzem ha estat concebut –segons els ecologiste­s– per prolongar el funcioname­nt de la nuclear més enllà dels 40 anys de vida (límit temporal que se superarà el 2021 en el cas d’Almaraz I i el 2023 en el cas d’Almaraz II).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain