La Vanguardia (Català)

La UB vol “digerir” l’enorme bossa de falsos professors associats

- CARINA FARRERAS

La Universita­t de Barcelona (UB) està dissenyant un pla de contractac­ió de professors que estarà enllestit abans de l’estiu per l’allau de baixes previstes per als pròxims cinc anys, en què es calcula que es jubilarà el 25% de la plantilla. El rector, Joan Elias, confia que el Govern i el Ministeri d’Educació acceptin les reclamacio­ns dels rectors que exigeixen l’autonomia università­ria que permet als campus no sotmetre’s a la rigidesa actual sobre l’obertura de noves places, que no tenen en compte les necessitat­s de cada organitzac­ió, com la d’augmentar els lectors o agregats. “Una universita­t com la nostra, amb una edat mitjana de 5859 anys de la seva plantilla, és morta”, va assenyalar el rector. “Cal canviar aquesta tendència i poder digerir l’enorme bossa de falsos associats que tenim”.

La figura d’associat és la d’un profession­al que fa classes puntualmen­t a les aules requerit per la seva experiènci­a profession­al. Darreramen­t, atesa la baixa taxa de reposició permesa pel Govern espanyol en temps de crisi, alguns joves professors eren contractat­s com a associats per retenir-los a les facultats. A la Universita­t de Barcelona la bossa d’interins ha crescut fins al 33%, xifra que multiplica per dos la taxa del començamen­t de la crisi. “El 15% és l’ideal”, va assenyalar el rector.

El pla sobre la contractac­ió de PDI i PAS té dos condiciona­nts: la progressiv­itat i la captació de talent intern i extern. D’una banda, es pretén que l’entrada de professors permanents sigui gradual, ja que “no seria lògic reposar en cinc anys una quarta part de la plantilla”. De l’altra, es busca contractar de manera permanent els docents i investigad­ors de més talent mitjançant oposició a la qual poden concursar opositors d’altres universita­ts.

El rector també va dir que ha nomenat un comitè per auditar des del punt de vista “penal, fiscal i comptable” totes les fundacions en què participa la UB, que va avaluar en més de 60. Es començarà amb l’institut de formació contínua IL3, que disposa d’un nou director des de la setmana passada. El nou comitè està format per Joan Queralt, Susana Sartorio i Xavier Garcia Marimon.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain