La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pals per fer caure les garrofes de l’arbre. Ens ho inventem del no-res. 2 Corrua. Fibra que es fa servir per fabricar cordills, ente d’altres coses. Medalla d’argent pronominal. 3 Amanirà. Alcaloides líquides que recorden Connan el bàrbar.

4 Membre de la congregaci­ó femenina de germanes de la Immaculada Concepció de la Verge Maria, fundada per Úrsula Benincasa. Rodolí. Est.

5 Principi administra­tiu. Sals de l’àcid oxàlic. Missatges de text que està matant el whatsapp. 6 L’arma blanca més kantiana. Persona malalta que no para de menjar. 7 Est. Piulada. Cuc que trepitgen els tancs. 8 Pacte econòmic. Centúria. Y. 9 Indoeurope­u con en Vatanen. Gairebé els deixen arrissats. Després de Crist. 10 Llautó amb zinc que es fa servir en bijuteria. En un cert sentit, vinya. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 11 L’aculli a la residència. Dependent d’un comerç.

12 Nitrogen. Tingué una certa tirada cap a alguna mena d’activitat. Roba interior de l’àvia que fa pensar en Snoopy. 13 Conec que soc al sud-est. La que guanya una medalla de bronze. En un cert sentit, lloriguera. 14 Accepta les ordres a la manera del cèsar. Reposava el cul i no pas la cella. Artèria fluvial de petita escala i flux intermiten­t.

VERTICALS 1 Creixeré com un arbust. S’acosta a la nansa, fins gairebé tocarla. 2 Alzinar. Del dret, un camp sembrat, i del revés, la fortuna que ens visita. Comença a evitar-ho. 3 Fusta resinosa de pi i d’altres arbres, provinent sobretot del cor de l’arbre, que crema amb molta facilitat. El que viu sota la pressió d’un poderós. Est.

4 La tècnica que permet bastir discursos. Amarant a Poblet. 5 Fusta forta i duradora, emprada des d’antic en la construcci­ó. Ciutadà de Kíev. 6 Escaire. Dit del vent ascendent produït per la convecció de l’aire escalfat per contacte amb la terra caldejada. Comença a drenar. 7 Ermites gens llegendàri­es. Pells de xai adobades amb alum. Hàbit perniciós que ens entestem a repetir.

8 L’home que el porta a l’esquena resulta molt inquietant. Extrem palindròmi­c. L’ase està molt entortolli­gat. Na Bea degollada. 9 Refugi de soldats confederal­s. Cementiri molt poètic.

10 En té qui es vanta públicamen­t de faltar a la veritat. Fer cues amb les cabelleres. 11 Pot ser xarel·lo o macabeu. Acolorida a la manera d’un arc de sant Martí. Iode. 12 Est. Arribat al món. Tingué la possibilit­at de fer alguna cosa. 13 L’hidrocarbu­r estival. Carn sense greix. En un cert sentit, l’arma blanca de Kant. 14 Inspiracio­ns de poeta. L’ajuda a la verdiana manera. Pesca sense la Cruz.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain