La Vanguardia (Català)

Collboni es reuneix la setmana entrant amb Benzo per analitzar la bicapitali­tat

El Govern central evita respondre a la proposta de l’Ajuntament de Barcelona

- JOSEP PLAYÀ MASET FERNANDO GARCÍA Barcelona/Madrid

La regidoria de Cultura de Barcelona, que presideix Jaume Collboni, ha enviat al Ministeri de Cultura una proposta de conveni que significa la recuperaci­ó dels acords que es van subscriure entre el 2007 i el 2011 per cofinançar projectes culturals de caràcter supramunic­ipal. Aquest tipus de convenis, subscrits per l’Ajuntament de Barcelona, d’una banda, i els ministeris de Cultura i Hisenda, de l’altra, es van fer en virtut de la llei 1/2006, del 13 de març, per la qual es regulava el règim especial del municipi de Barcelona, i en concret per l’article 54.2, que preveu “el finançamen­t d’institucio­ns amb àmplia projecció i rellevànci­a”.

A començamen­ts de la setmana entrant hi ha prevista una reunió, que seria la segona després d’un primer contacte, entre el tinent d’alcalde de Barcelona i regidor de Cultura, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Cultura Fernando Benzo. Per Collboni, hi ha dos temes pendents de la màxima transcendè­ncia. El primer és el de la bicapitali­tat, és a dir, la possibilit­at de recuperar tots els diners, o una part, que durant quatre anys van arribar per a equipament­s culturals en què l’Estat no participav­a però tenien una funció que anava més enllà de l’àmbit municipal. I la segona reivindica­ció passa per recuperar les aportacion­s que l’Estat feia a institucio­ns com el Liceu, el MNAC, el Macba i el Mercat de les Flors abans de la crisi. Segons fonts municipals, aquesta reducció en les quantitats aportades ha obligat l’Ajuntament a incrementa­r el seu percentatg­e de participac­ió, però això no s’ha traduït mai en canvis en el model de governança. I aquesta segona reivindica­ció, la de recuperar els percentatg­es de finançamen­t de cada institució, “també s’estén a la Generalita­t, per evitar que l’Ajuntament hagi de continuar fent funcions de suplència”.

La proposta del regidor socialista no entra en quantitats concretes, però sí que suggereix nous projectes que podrien rebre aquests ajuts, des del Festival Grec fins a actuacions sectorials, com podrien ser les del món editorial, a fi de potenciar la idea de Barcelona com a ciutat literària.

Ara per ara el Govern central evita comentar la reclamació del Consistori barceloní. O no la veu clara o s’estima més abstenir-se de comentar la seva predisposi­ció en aquest sentit. El silenci és l’única resposta que ha donat a les preguntes que aquest diari li ha formulat sobre la qüestió. “No tenim res”, va indicar un portaveu del Ministeri de Cultura el 13 de febrer, hores després que La Vanguardia informés de la iniciativa de Collboni. Ahir a la tarda, a reiteració de l’interrogan­t, el mateix portaveu va confirmar després de consultar els responsabl­es del departamen­t: “Sense novetat”.

Si per l’equip de Collboni la qüestió és “un tema de voluntat política”, des de l’oposició es percep la demanda com “una operació de maquillatg­e”. Jaume Ciurana, regidor de CiU i responsabl­e de Cultura durant el mandat de Trias, és taxatiu: “Benvinguts seran els diners mentre formem part d’aquest Estat, però em temo que això de la bicapitali­tat només és una pàtina política, i ja veurem el cas que els fan a Madrid”. Ciurana opina que fins ara hi ha hagut poc interès per part del Consistori que dirigeix Ada Colau cap al sector cultural, i posa com a exemples la decisió de destinar els 25 milions de la Diputació de Barcelona gairebé exclusivam­ent a les obres de la plaça de les Glòries i el nul interès cap a projectes com el Museu de les Arts Escèniques i, fins i tot, el Museu del Llibre, proposat fa poc pel PP. Caldrà esperar, doncs, per veure si aquest altre diàleg s’arriba a concretar.

Jaume Ciurana (CiU): “Benvinguts seran els diners mentre formem part d’aquest Estat, però...”

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? El Picasso de Barcelona és un dels museus en què no participa l’Estat i que, per tant, poden ser finançats pel conveni de bicapitali­tat
PEDRO MADUEÑO / ARXIU El Picasso de Barcelona és un dels museus en què no participa l’Estat i que, per tant, poden ser finançats pel conveni de bicapitali­tat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain