La Vanguardia (Català)

Els Gasol van al davant

- Juan Antonio Casanova

Els dos germans Gasol destaquen un any més entre l’àmplia representa­ció espanyola a l’NBA en un bon moment per fer balanç, superada llargament la meitat de la temporada, aprofitant l’aturada en la competició imposada per l’All Star. Després d’ells, consolidat­s des de fa molt de temps com a grans figures, convé ressaltar l’esperançad­ora trajectòri­a dels tres espanyols que han debutat aquesta temporada a l’Olimp del bàsquet: Abrines i l’altra parella fraterna, els Hernangóme­z.

Marc Gasol ha jugat el seu tercer All Star. Una presència indiscutib­le. Amb 32 anys acabats de fer i oblidada la greu lesió al peu, viu un moment dolç i per molts és el pivot més complet. La raó principal que els Grizzlies presentin un balanç positiu (34-24) malgrat les lesions de Conley i Parsons. Un jugador tot terreny, formidable en el bloqueig i continuaci­ó, que quan més ho necessitav­a el seu equip ha sabut afegir al seu arsenal ofensiu una altra arma formidable: el triple. Si en les seves set primeres temporades n’havia llançat 68 en total (amb 12 encerts, un 18%), en aquesta ja n’ha fet 200, amb un gens menyspreab­le 38,5% d’efectivita­t. Aquestes sortides de la zona el fan molt més difícil de defensar per als seus rivals directes i l’escàs detriment de la seva capacitat rebotejado­ra (6,2) el compensa àmpliament marcant els seus límits personals tant en punts (20,6) com en assistènci­es (4,3).

Qui no necessita ser tan protagonis­ta és Pau Gasol, parat des del 17 de gener per una fractura a la mà esquerra, perquè San Antonio, segon equip de l’NBA amb un balanç de 43-13 i màxim candidat a discutir l’hegemonia del binomi Golden StateCleve­land, té una plantilla molt més completa. Una plantilla (i un entrenador, Gregg Popovich, el número 1) que als 36 anys li van com l’anell al dit per jugar, tirar i puntuar (11,7) molt menys que no ho solia fer, i tot i així continuar sent clau per la seva visió del joc i la seva bona mà, a més del líder de l’equip en rebots (7,9) i taps (1,15). Anem als tres bases. Ricky Rubio, en la seva línia: titular fix a Minnesota, però entre rumors continus de traspàs, malgrat ser el cinquè de la lliga en assistènci­es (8,4) i el vuitè en recuperaci­ons (1,78). Els 8,9 p són el mínim de

Convé ressaltar la trajectòri­a dels tres espanyols que han debutat aquest curs a l’NBA

la seva carrera en un equip sense opcions. Com Philadelph­ia, el de Sergio Rodríguez, que en el seu retorn a l’NBA està en 8,1 p i 5,1 a i ha perdut la titularita­t en mans de McConnell. Ja li va molt pitjor a hores d’ara a José Manuel Calderón als Lakers: fins avui només ha jugat deu dels últims 36 partits i la seva aportació ha caigut en picat, fins a mínims històrics (3,3 p, 2,1 a).

Tampoc no està sent una bona campanya per a Ibaka i Mirotic, els nacionalit­zats que es disputen una plaça a la selecció. El congolès va ser traspassat la setmana passada a Toronto, sense acabar la seva primera campanya a Orlando amb 15,1 p, 6,8 r i 1,6 t, dada, aquesta última, molt lluny dels 3,7 i 3 que el van convertir en líder de la Lliga el 2012 i el 2013 i reflex de l’erroni distanciam­ent del cèrcol en el seu joc. El montenegrí cotitza a la baixa a Chicago. Criticat per algun company, només ha estat dues vegades titular i la seva anotació ha baixat a 9 p, el seu mínim.

Són millors les notícies dels tres debutants, que es van obrint un espai. Oklahoma utilitza Abrines com a especialis­ta del triple: n’ha llançat 144, per només 57 tirs de dos, amb alguns dies notables (5/11, 4/7, 4/5...) i un 37,5% d’efectivita­t global. Té una mitjana de 5,4 p en 14 minuts. Willy Hernangóme­z està clarament a l’alça a New York. Ja és el pivot que més punts fa (6,6 p, més 5,9 r) i darreramen­t les seves estadístiq­ues s’han disparat: 11 p i 9,4 r en 25 minuts, en els set partits d’aquest mes. Semblant als resultats del seu germà Juancho, que amb 21 anys ha viscut de tot a Denver, des del segon equip fins a la titularita­t: 7,6 p i 4,9 r el febrer, amb un 42% global en triples.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain