La Vanguardia (Català)

Telefónica ven el 40% de Telxius per 1.275 milions

El grup reforça la seva estratègia de reduir deute

- ROSA SALVADOR

Telefónica va anunciar dimarts un acord amb el fons dels Estats Units KKR per vendre’ls fins al 40% de la seva filial d’ infraestru­ctures Telxius per 1.275 milions d’ euros. Això permetrà al’ operadora continuar la seva estratègia de des palanqueja­m en t que es va veure entorpida al setembre quan va haver de posposar la sortida a borsa de la seva filial.

El contracte amb KKR s’executarà en dues fases: Telefónica vendrà d’entrada un 24,8% de Telxius per 790,5 milions d’euros i els dos grups accepten opcions de compra i venda per un 15,2% addicional, que es valora en 484,5 milions, executable­s el quatre trimestre del 2017. En concret, KKR tindrà el dret de comprar les accions en aquell període, mentre que Telefónica podrà executar una opció de venda i forçar el fons a comprar aquell paquet de 38 milions d’accions.

L’acord valora Telxius en 3.678 milions d’euros, incloent-hi el deute, la qual cosa implica un múltiple d’11,4 vegades el resultat brut d’explotació (ebitda) d’aquest any. La venda a KKR confirma la decisió que va prendre el president executiu de l’operadora, José María Álvarez-Pallete, de cancel·lar l’OPV al setembre abans que acceptar preus per sota del ventall de valoració, que va fixar entre 12 i 15 euros per acció. La venda a KKR es fa precisamen­t dins d’aquest ventall, a 12,75 euros per acció, i al mateix múltiple d’ebitda. L’execució de les opcions, i per tant que el paquet venut arribi al 40%, està subjecta a l’obtenció de l’aprovació dels reguladors perquè KKR és accionista d’altres gestors d’infraestru­ctures.

La venda parcial de Telxius s’emmarca en el pla estratègic de l’operadora de reduir el seu deute, que ara es de 50.000 milions d’euros. Aquest pla incloïa també la venda de la seva filial britànica O2, que no va poder fer per l’oposició del regulador britànic de telecomuni­cacions. El retard a implantar la seva estratègia va obligar el grup a reduir el dividend i a endarrerir el seu objectiu de portar el deute a 2,35 vegades el seu benefici operatiu, que inicialmen­t preveia per a aquest mateix any.

Els analistes van valorar ahir positivame­nt l’acord assolit per Telefónica, perquè li permet rescabalar-se de la fallida OPV, i confirmen que les seves valoracion­s eren encertades. A més, segons Morgan Stanley, arriba en un bon moment, ja que els tipus d’interès espanyols a 10 anys estan pujant. Aquesta firma, com BBVA, considera que reforçarà la confiança dels inversors en què l’operadora és capaç de continuar amb el seu pla de desinversi­ons d’actius no estratègic­s.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? José María Álvarez-Pallete
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU José María Álvarez-Pallete

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain