La Vanguardia (Català)

La UE endureix la llei per frenar els trucs fiscals de les multinacio­nals

Els ministres d’Economia europeus pacten nous criteris sobre paradisos fiscals

- BEATRIZ NAVARRO

Els ministres de Finances de la Unió Europea van fer ahir un pas més per intentar que les grans multinacio­nals paguin la part justa d’impostos que els correspon. Una nova directiva impedirà que les empreses es valguin de les diferèncie­s legislativ­es per reduir l’abonament d’impostos mitjançant estructure­s en tercers països, fora de la UE.

Pensats originalme­nt per evitar que les multinacio­nals paguessin impostos dues vegades, els acords sobre doble imposició s’han convertit en un colador perquè algunes no abonin res o gairebé res enlloc. S’aprofiten del que en l’argot financer es coneix com desajustos híbrids, situacions que es produeixen quan es combinen sistemes tributaris diferents. L’anomenen elusió fiscal, que no evasió, perquè les empreses no fan res més que explotar a favor seu els buits legals. “Es donaven situacions de doble deducció, de doble no-imposició o de deducció sense imposició”, va resumir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que va qualificar l’acord d’“avenç fonamental”.

La nova directiva, semblant a l’acordada el juliol per aplicar-se entre països de la UE, inclou reformes per tapar els buits legislatiu­s que permeten a les multinacio­nals moure els seus beneficis i deutes entre diferents països amb l’objectiu de reduir la base fiscal imposable. Els canvis s’aplicaran des de gener del 2020 encara que els operadors financers, per exigència de Londres, tindran dos anys més per adaptar-se.

Diversos estats membres van expressar el seu temor a què la UE s’estigui posant en una posició de desavantat­ge comparatiu respecte a altres mercats, en especial els Estats Units, amb l’arribada al poder de l’administra­ció Trump, o el Regne Unit, si quan abandoni el club el 2019 es posa a competir amb els seus exsocis. El nou escenari internacio­nal va portar també el grup de països que negocia la posada en marxa d’una taxa sobre les transaccio­ns financeres a aparcar el pla. L’última mesura debatuda consistiri­a a excloure també de la seva aplicació els plans de pensions o les asseguranc­es. “Fins i tot un formatge suís necessita tenir alguna cosa més que forats. Ha d’haver-hi alguna cosa entre ells, sinó només és un forat, no un formatge”, va apuntar el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schauble, que defensa el projecte per exigència del seu soci de govern, el partit socialista. Tant el Brexit, perquè el Regne Unit podria veure partir a altres països part del seu negoci financer (Frankfurti­Parísse’ldisputen),comlesmesu­res que pugui adoptar Trump “tindran un impacte en els fluxos financers internacio­nals”, va admetre De Guindos.

Els ministres de Finances també van acordar els nous criteris per definir les “jurisdicci­ons no cooperativ­es” –paradisos fiscals– i van demanar a la Comissió que elabori una llista amb els territoris problemàti­cs. Els indicadors són menys estrictes del que es pretenia, però necessitav­en la unanimitat per ser aprovats. Aquestes mesures se sumen a les investigac­ions llançades per la Comissió Europea a Apple, McDonald’s, Amazon o Fiat per beneficiar-se de presumptes ajuts d’Estat que han reduït la seva factura fiscal a la Unió Europea.

L’arribada de Trump i el Brexit empenyen Europa a aparcar el pla per a una taxa financera

 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? Luis de Guindos, ahir a la cimera de ministres de Finances
EMMANUEL DUNAND / AFP Luis de Guindos, ahir a la cimera de ministres de Finances

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain