La Vanguardia (Català)

Simon connecta els endolls a internet

El grup va obtenir el 2016 una facturació de 308 milions

- MAR GALTÉS Barcelona

Potser algun dia arribarem a casa i obrirem la porta amb el mòbil, i encendrem el llum amb el mòbil, i apujarem les persianes amb el mòbil... O potser, altres vegades, continuare­m girant una clau o prement l’interrupto­r. “Estem convençuts que la simplicita­t de la funció de l’interrupto­r es mantindrà”, diu Luis Lopezbarre­na, director general del fabricant de material elèctric Simon. Però el món avança, i Simon acaba de llançar al mercat la seva primera sèrie de mecanismes connectats entre si per radiofreqü­ència, que els converteix en pioners en incorporar la internet de les coses als endolls i interrupto­rs, assegura el directiu. “És una simplifica­ció de la domòtica, els nous sistemes ja no necessiten cap ordinador central”.

La nova sèrie Simon 100 (el nom evoca el recent centenari de la companyia) permet configurar (des del mòbil, això sí) i programar escenaris: que s’obrin certs llums o que s’encengui un radiador, vinculat fins i tot a sistemes de sensors. “Abans fèiem interrupto­rs i evolucione­m cap a les interfície­s”, diu el directiu, però no s’atreveix a anticipar quin serà el ritme d’implantaci­ó d’aquests nous productes al mercat. “De moment, ho llancem a Espanya i està arrencant molt bé”.

El mercat espanyol ja només representa el 36% del negoci de Simon, mentre que el 2007, abans de la crisi i de l’enfonsamen­t de la construcci­ó, hi aportava al voltant del 75%. El grup familiar, sorgit el 1916 d’un taller d’Olot, ha apostat fort per la internacio­nalització: a més de les fàbriques d’Olot, Riudellots, Martorelle­s i Canovelles, té plantes a Madrid, Polònia, Rússia,

El grup manté una antiga fàbrica de 10.000 m2 al barri del Poblenou, inactiva des del 2008

Turquia, la Xina, l’Índia, el Brasil, Mèxic i l’Argentina. Es tracta d’un sistema de producció orientat als mercats locals i regionals. El grup ocupa 3.900 persones, de les quals gairebé 900 a Espanya (“hem contractat 50 enginyers l’últim any”), i 1.500 a la Xina.

El 2016, Simon va assolir una facturació de 308 milions, un 1% més; sense tenir en compte l’efecte moneda, el negoci hauria crescut un 6%, assegura Lopezbarre­na.

Simon té al Poblenou una antiga fàbrica, d’uns 10.000 m2, inactiva des del 2008, on exposa els nous productes, però no ha decidit el seu ús futur, assegura.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Luis Lopezbarre­na, a l’espai d’exposició de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Luis Lopezbarre­na, a l’espai d’exposició de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain