La Vanguardia (Català)

“Polònia va pel camí de ser un país autoritari”

Adam Michnik, pare de la democràcia polonesa

- XAVIER MAS DE XAXÀS

Adam Michnik (Varsòvia, 1946) és un dels pares de la democràcia polonesa. Va ser un dels principals ideòlegs i estrategs del moviment que el 1989 va fer caure el règim comunista. És historiado­r i assagista. Escriu poemes i dirigeix el diari Gazeta Wyborcza. La setmana passada va ser a Madrid convidat per la Fundació Carlos de Amberes i l’Associació de Periodiste­s Europeus per dissertar sobre Europa i l’amenaça populista.

Cap a on va Polònia?

Polònia va pel camí de ser un país autoritari i deriva cap a un seriós conflicte intern. No hi ha dubte. El país està molt polaritzat. El Govern intenta canviar el sistema constituci­onal, però com que no té prou majoria parlamentà­ria simplement contravé la Constituci­ó. Polònia està deixant de ser un Estat de dret, un país democràtic.

És com si Polònia volgués ser Rússia.

No n’hi ha cap dubte: Putin és un model. L’Estat es confon cada dia més amb el partit governant, Ordre i Justícia (PiS), que dirigeix Jaroslaw Kaczynski, d’ideologia nacional catòlica. La Fiscalia ja no és independen­t i en aquests moments s’ataca els tribunals de justícia, les autoritats locals i altres institucio­ns de la societat civil. També hi ha hagut una purga en l’exèrcit.

La política perd espai.

Kaczinsky diu que no hi ha lloc per a la política, sinó només per a operacions dels serveis especials.

Sona molt bolxevic.

Kaczinsky no coneix cap altra política. Dels bolxevics va aprendre a lluitar contra els adversaris polítics i a construir un Estat a la seva mesura. Els dirigents polonesos són anticomuni­stes amb cara de bolxevics.

Encara falten més de dos anys per a les eleccions. La democràcia polonesa resistirà?

No soc profeta; soc historiado­r. Però farem tot el que puguem perquè resisteixi. És veritat que, d’alguna manera, sembla que hem tornat a la casella de sortida, però veig la societat civil revitalitz­ada, unida en moviments com KOD. I si l’oposició connecta amb el carrer, el PiS perdrà les pròximes eleccions.

I si no és possible celebrar-les amb garanties?

Ens trobaríem davant una perspectiv­a de guerra civil.

Es pot negociar amb Kaczynski?

No mentre noti que està a punt d’ofegar-se. És molt intel·ligent i paranoic. Abans cal apartar-lo del poder.

Com hem arribat fins aquí? Polònia era el model de la transició a la democràcia a l’Europa central i oriental.

Dues raons. La primera és tècnica: Kaczynski es va beneficiar del sistema electoral. El PiS només va obtenir el 19% dels vots en les eleccions del 2015. L’esquerra, molt dividida, no va passar la barrera del 5% per entrar al Parlament. Els vots d’aquests partits es van sumar als del PiS i així va guanyar un altre 10%. La segona raó és de fons: l’auge del populisme a tot arreu, des de Rússia als Estats Units.

La rebel·lió de les masses.

Ortega y Gasset està d’actualitat. Ell ja ho va anticipar. Les víctimes de la desigualta­t i de la globalitza­ció creuen que s’ha trencat el contracte social. Són víctimes d’una desigualta­t material però també d’una altra que jo anomeno la desigualta­t de la dignitat. Les masses prenen consciènci­a que són la gent senzilla i que el govern és de les elits.

Són víctimes de la demagògia.

Evidentmen­t, però és cert que una part de la societat se sent exclosa i vulnerable i aquesta vulnerabil­itat facilita la demagògia. Els populistes prometen defensar la seva identitat nacional i religiosa davant el cosmopolit­isme elitista associat amb la globalitza­ció.

Entre el 2007 i el 2015, durant el govern de centreesqu­erra que va dirigir Donald Tusk, l’economia polonesa va créixer un 25%. Aquest creixement no ha servit per foragitar els fantasmes de l’autoritari­sme.

El creixement econòmic no va beneficiar tothom per igual i el govern es va oblidar de parlar amb la part frustrada de la societat. Després, hi ha causes més enllà de les econòmique­s. Jo crec que cada gran canvi provoca una reacció proporcion­al a aquell canvi. A Espanya, per exemple, hi va haver un cop d’Estat el 1981. Com es pot entendre el terrorisme d’ETA en una regió tan pròspera com el País Basc durant una època de fort creixement?

Funciona la democràcia quan permet que guanyin els populismes antidemocr­àtics?

Més que una fallada del sistema és un accident. El sistema no va fallar quan va guanyar Hitler, va fallar la gent: no hi va haver prou gent disposada a defensar la democràcia.

N’hi ha ara a Polònia?

Hi ha un moviment de masses, el KOD, que agrupa centenars de milers de persones.

Com ho compara amb les mobilitzac­ions que el 1989 van fer caure el comunisme?

Llavors el moviment era obrer i intel·lectual, articulat entorn del sindicat Solidarita­t i amb suport de l’Església. Avui, una part significat­iva de l’Església dona suport al PiS i els obrers no s’han mobilitzat. El KOD és un moviment de les classes mitjanes, eminentmen­t urbanes.

Què me’n diu, dels joves?

El KOD encara no ha arrelat en les universita­ts. La raó és que molts joves no tenen records del 1989. Els seus referents són França i Alemanya. Però es mobilitzen quan hi ha temes que els afecten directamen­t. Van sortir al carrer quan el PiS va intentar limitar la llibertat a internet i endurir la llei de l’avortament. En tots dos casos el Govern va retrocedir.

Per què l’Església dona suport a Kaczynski?

Amb l’arribada de la llibertat, molts líders eclesiàsti­cs van tornar als anys anteriors a la Segona Guerra Mundial. L’Església polonesa està dividida. Els bisbes més autoritari­s i estridents, els que connecten amb el Govern i s’articulen entorn de Ràdio Maria, han abandonat la línia del concili Vaticà II i rebutgen el papa Francesc. Aspiren a controlar Kaczynski, però crec que Kaczynski els controla a ells.

Se sent amenaçat?

Fa 25 anys que defenso la democràcia. He passat sis anys a la presó. No tinc por de res, encara que tampoc excloc que el Govern faci alguna cosa contra mi.

RETORN AL PASSAT “Els dirigents polonesos són anticomuni­stes amb cara de bolxevics”

 ?? DANI DUCH ?? Michnik mostra una xapa del moviment KOD, que mobilitza la societat civil contra el Govern
DANI DUCH Michnik mostra una xapa del moviment KOD, que mobilitza la societat civil contra el Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain