La Vanguardia (Català)

L’expresiden­ta de Corea del Sud diu que “la veritat sortirà a la llum”

Park trenca el silenci i dona a entendre que no accepta la decisió del Constituci­onal

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

L’expresiden­ta de Corea del Sud, Park Geun-hye, ha adoptat un actitud desafiant després del veredicte del Tribunal Constituci­onal que va ratificar la seva destitució divendres passat, com a conseqüènc­ia de la seva relació amb l’escàndol més important de corrupció i tràfic d’influèncie­s que sacseja el país. En les primeres declaracio­ns des que la màxima instància judicial sud-coreana la va destituir com a presidenta del país, Park es va disculpar davant els seus partidaris per no haver pogut acabar els cinc anys de mandat, però no es va pronunciar sobre la decisió dels jutges. “Demano disculpes per no haver pogut completar el mandat presidenci­al que em va ser encomanat”, va dir Park, segons una nota llegida pel seu exportaveu Kyung Wook.

L’ex-cap d’Estat va agrair el suport dels seus partidaris i es va mostrar confiada que “tot i que caldrà temps, crec que la veritat acabarà revelant-se”. Una afirmació que suggereix que encara no reconeix els càrrecs que se li imputen i pels quals s’ha convertit en la primera presidenta del país que és destituïda, després d’un judici polític, segons Yonhap.

Park Geun-hye, de 65 anys, va fer aquestes declaracio­ns després d’arribar a la seva residència privada, i havent abandonat ja la Casa Blava, tal com s’anomena la residència presidenci­al, dos dies després que el Constituci­onal la destituís del seu càrrec. Un recorregut que va ser retransmès en directe per les television­s del país i que va permetre constatar com centenars de simpatitza­nts li donaven la benvinguda amb banderoles sud-coreanes i dels EUA.

Després de la seva pèrdua d’immunitat, Park, que es va convertir en la primera presidenta del país el 25 de febrer del 2013, s’enfrontarà, gairebé amb tota seguretat a un interrogat­ori dels fiscals. Una investigac­ió que va poder eludir mentre ocupava la direcció de l’Estat, però que ara res no impedirà que es dugui a terme i que pot desembocar amb la seva detenció.

Els fiscals volen esbrinar per què Park va permetre que la seva amiga i confident Choi Soon-sil, sense cap càrrec públic, intervingu­és en assumptes d’Estat i per què es va confabular amb ella per extorsiona­r més de 50 empreses del país perquè donessin uns 62 milions d’euros a dues organitzac­ions controlade­s per Choi. Fins ara s’han processat 30 sospitosos de suborn, entre els quals hi ha l’hereu de Samsung.

L’ex-cap d’Estat ha perdut la seva immunitat oficial i pot ser detinguda i interrogad­a pels fiscals

I mentre Park assumia la destitució, els carrers de Seül reflectien la divisió social que ha creat aquest veredicte. Durant el cap de setmana centenars de milers de sud-coreans van sortir a celebrar la seva caiguda i reclamar que sigui jutjada i empresonad­a. Els partidaris de l’expresiden­ta, al seu torn, es van manifestar per rebutjar la sentència del Constituci­onal i animarla perquè lluiti per revertir-la.

Park no es va pronunciar sobre la divisió del país que ha creat el seu cas ni sobre els tres morts ocasionats en els violents enfrontame­nts que els seus simpatitza­nts van protagonit­zar contra la policia divendres.

 ?? SEO MYUNG-GON / AP ?? L’expresiden­ta Park sortint del palau presidenci­al de Seül i dirigint-se al seu domicili particular
SEO MYUNG-GON / AP L’expresiden­ta Park sortint del palau presidenci­al de Seül i dirigint-se al seu domicili particular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain