La Vanguardia (Català)

Afrontar la postverita­t i el complotism­e

- Michel Wieviorka M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París. Traducció: José María Puig de la Bellacasa

El retrocés de l’universali­sme, de la raó, de l’Estat de dret i del dret s’ha accelerat bruscament en aquests últims anys a tot el món occidental. Es constatava fa diversos anys amb el complotism­e, aquesta tendència paranoica a veure la realitat sota el prisma de la sospita i de la denúncia: el fenomen s’ha accentuat i s’ha estès fins al punt que s’ha pogut parlar en el nostre temps de l’era de la postverita­t; millor caldria parlar de la mentida, o de no-veritat; seria més clar i nítid.

Aquest fenomen ha revestit un gir polític amb la campanya a favor del Brexit al Regne Unit, on les pitjors contraveri­tats, i les més absurdes, sobre Europa s’han abocat a la premsa, ha prosseguit als EUA en ocasió de la campanya de Trump per les primàries del seu partit i posteriorm­ent de l’elecció presidenci­al; cal advertir, d’altra banda, que Hillary Clinton no sempre ha quedat en desavantat­ge sobre això. I la postverita­t prosseguei­x des d’aleshores el seu camí amb la invenció per l’entorn de Donald Trump de “fets alternatiu­s”; és a dir, d’afirmacion­s que pretenien mostrar el contrari del que observen els mitjans de comunicaci­ó. Afegim que la postverita­t no es limita a l’exclusiva zona política: s’observa en altres terrenys, començant per la vida privada.

D’ara endavant, importants dirigents polítics, influents xarxes socials i una part important del poble poden trobar un terreny d’entesa sobre la base de la mentida i de les contraveri­tats, mentre que d’altres, o els mateixos, s’omplen d’idees, d’afirmacion­s i d’explicacio­ns centrades sobre la imatge de forces fosques totes elles a instàncies del mal.

Com afrontar aquests dos errors, ja que tant l’un com l’altre posen a prova la nostra vida democràtic­a i donen fe d’un profund malestar en la nostra cultura? Tota resposta que vulgui ser seriosa ha de procedir d’una anàlisi sobre les fonts tant del complotism­e com de la postverita­t. En els dos casos, figura en primer lloc la pèrdua de credibilit­at d’aquells que amb la seva paraula haurien d’aportar la informació, el saber, els coneixemen­ts. Les elits polítiques presents en el panorama existent es troben desacredit­ades a tot arreu, acusades eventualme­nt de corrupció i percebudes com a realitats que prosperen en la mentida, la contradicc­ió, la incoherènc­ia. Els mitjans de comunicaci­ó clàssica se solen posar en qüestió pels seus vincles amb els poders polítics i econòmics, perquè serien en definitiva l’expressió del poder i serien mons elitistes ja no de confiança. Es tracta també, amb massa freqüència, dels intel·lectuals i sobretot dels docents que serien incapaços d’encarnar la raó i la veritat: se sospita sobre ells també d’ignorància, o de mentida, de difondre teories que serien falses o perilloses.

Perquè tant el complotism­e com la postverita­t trobin un vast espai són imprescind­ibles internet i les xarxes socials. Els nous mitjans permeten la interacció, l’intercanvi, el debat o les aparences de tot plegat: tots poden expressar la seva veritat, confrontar-les a d’altres, més sovint sota formes poc elaborades, un m’agrada a Facebook, un tuit en menys de 140 caràcters. I per als qui en vulguin saber més, figuren, amb fàcil accés, continents i arxipèlags de recursos via internet per arribar encara més lluny i enfonsar-se en les mentides i en la irracional­itat sense fronteres.

Resulta ingenu creure que argumentan­t racionalme­nt, aportant proves, demostraci­ons rigoroses, es pot fer retrocedir la irracional­itat una vegada implantada. Perquè el principal artifici del mal, per als qui viuen en les teories del complot i de la postverita­t, consisteix a revestir l’aspecte del veritable: quan més es demostra que una idea és falsa, més s’aporta la prova que es troba un en la posició més forta, que la seva malignitat és diabòlica. El recurs a la raó, per si sol, és inoperant, fins i tot contraprod­uent. És, així mateix, arriscat, i fins i tot contraprod­uctiu, apel·lar a la moral, a valors altruistes, a altres valors propis de l’amor, de l’obertura d’esperit, de la tolerància: els bons sentiments, l’“ànima bella” com deia Hegel, no pesen davant conviccion­s innegociab­les, ancorades en la profundita­t, fins i tot en un món religiós.

Atès que la irracional­itat, la immoralita­t es nodreixen de la distància que separa les elits i una part de la població, és necessari abolir aquesta distància a la pràctica, facilitant l’accés d’aquesta part de la població, i sobretot dels joves, a tot allò que pot encarnar la raó i els valors. Per exemple, un aprenentat­ge pràctic de la tecnologia i de la ciència en institucio­ns com les ciutats de la ciència o els museus on els joves tenen experiènci­es, troben persones amb coneixemen­ts en la seva especialit­at, intercanvi­en entre ells, se’ls pren seriosamen­t en els seus plantejame­nts, tot això pot resultar decisiu.

De la mateixa manera, a l’escola els discursos captivador­s que valoren la instrucció cívica, o descriptiu­s de l’Holocaust, poden revelar-se ineficaços, fins i tot contraprod­uents, atès que no poden convèncer més que els qui ja estan convençuts, com el xoc emocional que ofereix una visita a Auschwitz, en el marc de l’escolarita­t, pot revelar-se especialme­nt important.

I ja que les elits solen donar la imatge de trobar-se geogràfica­ment allunyades de la població, convé que els indrets on poden tenir lloc experiènci­es concretes, intercanvi­s, debats i trobades no siguin aquells amb els quals s’identifiqu­en les elits, encara que sigui de manera simbòlica. Dit d’una altra manera, que les ciutats de la ciència, museus i altres espais estiguin instal·lats en barris populars i no necessària­ment als barris acomodats, cosa que ja s’observa de segur. Són només pistes, però ¿com pot ser que no es vegi que cal aportar respostes pràctiques i realistes, i no paraules raonables i moralitzad­ores mancades d’un gran efecte?

Cal facilitar l’accés de la població, especialme­nt dels joves, a tot allò que pot encarnar la raó i els valors Tant la teoria del complot com la de la postverita­t posen a prova la nostra vida democràtic­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain