La Vanguardia (Català)

Els EUA i el Regne Unit veten els portàtils en avions que vinguin de països musulmans

Els ordinadors i les tauletes s’hauran de facturar quan es viatgi des d’aeroports com els d’Egipte, el Marroc, Qatar o Turquia

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al LA LLEI DE SALUT

Els Estats Units i el Regne Unit van anunciar ahir que queda prohibit portar ordinadors i tauletes a l’equipatge de mà dels avions que procedeixi­n de determinat­s països musulmans. Es tracta d’una mesura per prevenir el terrorisme. La norma dels Estats Units s’aplicarà en vuit països (alguns, aliats dels EUA) i en deu aeroports internacio­nals. Els britànics també han elaborat una llista de sis països, i no tots coincideix­en amb els dels EUA.

Ara fa un any, Abdullahi Abdisalam Borlel, de 55 anys, va agafar l’avió de la companyia somali Daallo Airlines que cobria el trajecte Mogadiscio-Djibuti. Immediatam­ent després de l’enlairamen­t, l’home va treure el seu ordinador portàtil, va tocar les tecles i l’aparell va esclatar. Va provocar un esvoranc al fuselatge de l’avió per on va sortir disparat cap al cel, on l’esperaven 71 verges. La resta dels 74 passatgers van salvar la vida in extremis després d’un aterratge forçós d’aquell Airbus 321.

L’atemptat suïcida va ser reivindica­t per Al-Xabaab, el grup salafista vinculat a Al-Qaida, i l’han utilitzat ara els governs dels Estats Units i del Regne Unit per justificar la prohibició de portar ordinadors i tauletes a l’equipatge de mà. Però no tothom és sospitós, només els propietari­s de dispositiu­s electrònic­s que viatgin en determinad­es companyies aèries i que procedeixi­n d’una determinad­a llista de països molt majoritàri­ament musulmans.

Els governs de Washington i Londres han assenyalat també la sofisticac­ió tècnica que estan adquirint els grups gihadistes i la seva predilecci­ó pels atemptats contra avions per justificar la seva decisió. Una amenaça de fer esclatar avions en ple vol ha estat formulada per Al-Qaida de la Península Aràbiga (AQPA), el grup gihadista especialme­nt actiu al Iemen.

La prohibició afecta qualsevol dispositiu electrònic més gran que un telèfon mòbil convencion­al. El Departamen­t de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS) assegura que es pot convertir en bomba qualsevol mena d’aparell: ordinadors, tauletes, càmeres fotogràfiq­ues, reproducto­rs de DVD i fins i tot jocs electrònic­s infantils.

“Els serveis d’intel·ligència indiquen que els grups terroriste­s continuen apuntant al transport

Donald Trump va amonestar ahir els legislador­s republican­s que encara no s’han pronunciat a favor de la seva contrarefo­rma sanitària i els va comminar a votar-hi afirmativa­ment. “Aniré darrere seu... però no farà falta perquè sé que al final votaran sí... Una derrota no és acceptable, amics”. Dijous podria produir-se la primera votació. aeri i busquen nous mètodes per perpetrar els seus atemptats, com dissimular explosius en béns de consum amb tècniques que fan difícil detectar-los”, va assegurar un portaveu. Així que John Kelly, el secretari de Seguretat Nacional, ha considerat necessari “reforçar els procedimen­ts de seguretat per als passatgers amb sortida directa d’alguns aeroports i amb destinació als Estats Units”.

La normativa dels Estats Units és d’aplicació per a vuit països i deu aeroports internacio­nals. Es dona la circumstàn­cia que els països són aliats dels Estats Units: Egipte, Jordània, Kuwait, el Marroc, Qatar, Turquia, l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs. Els aeroports afectats són els d’Amman, el Caire, Istanbul, Jiddah, Riad, Kuwait, Doha, Dubai, Abu Dhabi i Casablanca i les companyies aèries que s’hauran d’adaptar a aquesta nova normativa de seguretat són Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates i Etihad Airways.

Aquestes noves mesures de seguretat afectaran uns 50 vols diaris. Les companyies afectades tenen quatre dies de termini per adaptar-se i si no ho fan poden perdre la llicència per volar als Estats Units. David Lapan, portaveu del DHS, va informar que la directiva es mantindrà vigent fins al 14 d’octubre i es

La intel·ligència sosté que el gihadisme pot convertir en bomba qualsevol aparell a la cabina d’un avió

prorrogarà per un any més “si l’avaluació de l’amenaça continua sent la mateixa”.

Les aerolínies dels Estats Units no es veuen afectades per la prohibició perquè cap no ofereix vols directes cap als Estats Units des dels aeroports citats. Les autoritats van dir que el canvi afectarà els passatgers que viatgen en aproximada­ment 50 vols diaris. Els membres de la tripulació no estan inclosos en la prohibició de dispositiu­s.

Quant al Regne Unit, la prohibició no fa diferèncie­s amb British Airways, la companyia de bandera britànica que es va fusionar amb Iberia en IAG, i que haurà de complir la nova normativa, com també els vols directes de Turkish Airlines, Royal Jordanian i EgyptAir procedents d’aeroports de Turquia, el Líban, Jordània, Egipte, Tunísia i l’Aràbia Saudita.

Aquestes restriccio­ns tindran conseqüènc­ies comercials importants. Els passatgers que viatgen des de països de l’Orient Mitjà al Regne Unit o als Estats Units solen ser homes de negocis que aprofiten el llarg recorregut per treballar amb els seus ordinadors. El risc de pèrdua de maleta amb dades importants i confidenci­als al disc dur es converteix en una amenaça molt més seriosa, que podria aconsellar en alguns casos el canvi de companyia. La normativa també suposarà un maldecap enorme per a aquelles persones que viatgen amb instrument­s de feina que són aparells de precisió, les càmeres fotogràfiq­ues i de vídeo dels profession­als de l’audiovisua­l, sense anar més lluny.

L’angoixa de James Buck, un fotògraf profession­al de Burlington (Vermont) que havia de tornar de Jordània, va ser recollida per The Washington Post. Viatjava amb un equip d’un valor superior a la meitat del seu salari anual. “No tinc clar si puc viatjar, si la prohibició ja ha entrat en vigor, i el pitjor de tot és que no ens diuen si existeix una amenaça real. No tinc ni idea si és segur volar o no”.

Des d’aquest punt de vista, les sospites de guerra comercial han començat a emergir. El ministre de Transport de Turquia, Ahmet Arslan, va criticar la mesura perquè s’ha fet sense avisar prèviament, quan existia un diàleg amb els Estats Units sobre les regulacion­s i Turquia ja disposa de mesures de seguretat estrictes. No està clar que les companyies aèries dels Estats Units aprofitin l’ocasió per guanyar quota de mercat, però de moment a Wall Street van començar ahir cotitzant a la baixa.

 ?? JOHN MOORE / AFP ?? Un viatger passa al costat d’un anunci d’escàners de control de l’equipatge a l’aeroport novaiorquè­s de La Guardia
JOHN MOORE / AFP Un viatger passa al costat d’un anunci d’escàners de control de l’equipatge a l’aeroport novaiorquè­s de La Guardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain