La Vanguardia (Català)

Mas apel·la a la Constituci­ó perquè l’absolgui el Suprem

Els tres condemnats del 9-N recorren per conculcaci­ó dels seus drets fonamental­s El PP ofereix a Puigdemont debatre a la comissió d’autonomies del Senat

- SANTIAGO TARÍN TONI MUÑOZ TONI BATLLORI

Una jornada més, l’actualitat política va passar pels tribunals. Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van anunciar que recorreran al Tribunal Suprem contra la seva sentència pel 9-N. Paradoxalm­ent els tres condemnats s’emparen amb el fet que la Constituci­ó s’ha vulnerat per tal de condemnarl­os... per haver desobeït el Tribunal Constituci­onal.

A més, ahir, el mateix dia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar desestimar la querella contra Carme Forcadell i tres membres de la Mesa del Parlament perquè no van paralitzar el debat sobre el referèndum. En paral·lel, el president del TSJC, Jesús Barrientos, insistia a Tarragona que “les instàncies judicials no resoldran alguns conflictes”.

Els advocats d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van anunciar al TSJC que impugnaran la sentència que els condemna a dos anys, 21 mesos i 18 mesos, respectiva­ment, d’inhabilita­ció per haver desobeït el Tribunal Constituci­onal amb la celebració del 9-N, el pas previ a la formalitza­ció del recurs davant el Tribunal Suprem, tot i que els ulls dels lletrats estan posats realment en el Tribunal Europeu dels Drets Humans, atès que s’al·ludeix a la vulneració del Conveni Europeu de Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamental­s.

Però per arribar a Estrasburg primer cal passar per Madrid, i dues vegades, pel Tribunal Suprem i pel Tribunal Constituci­onal, perquè primer cal esgotar totes les instàncies judicials espanyoles.

Els advocats de Mas, Ortega i Rigau (Xavier Melero, Rafael Entrena i Jordi Pina) estudien arguments similars per sol·licitar la revocació de la sentència del TSJC, de la qual cosa es desprèn una primera idea: els acusats s’emparen amb el fet que la Constituci­ó va ser vulnerada per condemnar-los per desobedièn­cia al Tribunal Constituci­onal. En què? Doncs en preceptes com la igualtat davant la llei, la llibertat ideològica i d’expressió, la lliure participac­ió en afers públics o la tutela judicial efectiva, entre d’altres. A més, també esgrimeixe­n que les proves van ser mal valorades.

L’existència dels recursos, també de la Fiscalia, va ser valorada ahir a Tarragona pel president del TSJC, Jesús Barrientos, que va assegurar que van prendre “la decisió correcta” de manera “lliure i independen­t”. Però Barrientos també va fer esment de la situació general per alinear-se amb Pérez de los Cobos, expresiden­t del TC; va declarar que “les instàncies judicials no resoldran algunes situacions”, i va reclamar als polítics que no busquin als tribunals solucions al problema independen­tista.

Tot això passava el mateix dia que el TSJC rebutjava el recurs de Carme Forcadell i tres membres de la Mesa del Parlament contra l’admissió de la querella de la Fiscalia per no haver paralitzat una resolució sobre el referèndum. Els jutges, sense entrar en el quid de l’afer, es van expressar en termes contundent­s en referència a l’actuació dels querellats. Afirmen que Forcadell i els diputats de la Mesa de Junts pel Sí podrien haver infringit la Constituci­ó de manera “intenciona­da, patent i clamorosa” adoptant decisions “arbitràrie­s” i sent plenament “conscients de la seva il·legalitat”.

Tot això va ser, a parer del TSJC, un pla preconcebu­t. Per aquesta raó avala que aquesta segona causa oberta contra Forcadell i els tres diputats de la Mesa s’investigui juntament amb la primera que s’instrueix contra la presidenta del Parlament de Catalunya per haver permès la votació de les resolucion­s sobre el procés constituen­t i que està pràcticame­nt a punt per al seu enjudiciam­ent.

El TSJC descarta arxivar la causa contra Forcadell per haver permès que es debatés sobre el referèndum

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain