La Vanguardia (Català)

Confirmat que el mercant rus va envestir el pesquer

Els experts localitzen el pesquer enfonsat per un vaixell rus i esperen poder-lo reflotar aviat

-

El Guardamar Calíope, de Salvament Marítim, i el Lluerna , de la direcció general de Pesca de la Generalita­t, han trobat les restes d’El Fairell, el pesquer d’arrossegam­ent de la confraria de pescadors de Barcelona enfonsat dilluns per un mercant rus. Les sondes acústiques i un robot submarí han descobert el vaixell, que podria ser reflotat “les pròximes hores”. És en un avenc de 170 metres de profundita­t, tot i que encara és una incògnita si els cossos dels dos tripulants desaparegu­ts, el marroquí Mfeddal Sarghini, de 34 anys, i el senegalès Cheikhou Mane, de 37, també seran allà. “Totes les hipòtesis estan obertes”, va declarar ahir la consellera d’Agricultur­a, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret. Al patró major de la confraria, José Manuel Juárez, se li va escapar poc després: “Va ser un abordatge”.

La sospita de l’error humà i la paraula abordatge –confirmada fins i tot per la Capitania Marítima i el Ministeri de Foment– guanyen pes entre els pescadors, que ahir van tornar a pentinar “tot el litoral de Catalunya”, com va dir la consellera. Ningú no llança la tovallola, però la possibilit­at d’un miracle cada vegada és més remota. De moment, l’única cosa que s’ha recuperat del pesquer són les dues barques inflables que es van activar arran del brutal impacte.

Els dos superviven­ts, el patró Xavi Huguet, de 45 anys, i el mariner Ricard Segura, el Richard ,de 50, han explicat que van sentir un terrabasta­ll i es va obrir una tremenda via d’aigua al pesquer. Els que hi han pogut parlar asseguren que un va poder sortir per la finestra del pont quan el vaixell s’enfonsava i que l’altre es va mantenir a la superfície agafat a un tros del casc. Tots dos van ser rescatats pel mercant rus, que va entrar en la fibra de vidre del pesquer com un ganivet en una barra de mantega. “El va abordar per babord”, va dir el patró major, que no s’explica els fets. Es va tractar d’“un abordatge”, va confirmar més tard la Capitania Marítima de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment. Tres tripulants del vaixell, que continuarà retingut a Barcelona mentre duri la investigac­ió, ja han declarat davant la Guàrdia Civil en qualitat de tes-

ELS DESAPAREGU­TS Un vaixell de l’Armada, la flota d’arrossegam­ent i dos aparells teledirigi­ts busquen els pescadors

ELS SUPERVIVEN­TS

“Vam sentir un tro i es va obrir una gran via d’aigua al casc”, han dit els seus companys

timonis, i ahir la declaració dels dos superviven­ts era imminent. El MID Volga 2 havia abandonat Barcelona, amb destinació a Alexandria (Egipte) amb un pràctic a bord, que ja havia tornat a la seva embarcació i se n’anava cap al port quan hi va haver la col·lisió, a tres milles nàutiques del port, en una zona on els capitans ja no necessiten el concurs d’aquests experts perquè els guiïn a l’entrada i la sortida dels molls. La caixa negra del vaixell, on es registren les dades del viatge (VDR, segons la sigla en anglès) serà clau per desxifrar les causes de l’accident i per què no van funcionar –o no es van tenir en compte– les alarmes i els sistemes de radiocontr­ol i seguretat de la navegació.

El vaixell Sella, de l’Armada, procedent de València i que té un visor submarí de gran potència, es va sumar ahir a la recerca, en què també participen dues patrullere­s de la Guàrdia Civil, dues naus de la Creu Roja i un helicòpter de Salvament Marítim, a banda de tota la flota de pesquers d’arrossegam­ent de la confraria de Barcelona. Dues naus més, el remolcador d’altura Clara Campoamor (BS-32), amb base a Cartagena, i un robot submarí, de la localitat de Fene, a A Coruña, completara­n el dispositiu.

Ahir el Lluerna va confirmar que ha obtingut imatges submarines d’un objecte que per la “situació, la dimensió i la forma” coincideix amb El Fairell. L’embarcació d’investigac­ió pesquera de la direcció de Pesca de la Generalita­t ha rastrejat una quadrícula de més d’un quilòmetre quadrat, amb l’ajuda de tècnics del departamen­t de geocièncie­s marines de la Universita­t de Barcelona. Les coordenade­s permetran que el vaixell sigui reflotat abans que no es preveia. El robot ROV Comanche començarà a actuar avui, si el vent no supera els 25 nusos i el bon temps d’ahir es manté. Serà teledirigi­t des de la coberta del Clara Campoamor. L’enginy, amb tres càmeres i un sonar, entre altres instrument­s, pot descendir fins a un quilòmetre de profundita­t i enviar a la superfície les dades dels seus sensors a través d’un cable, el seu cordó umbilical.

Un robot teledirigi­t que pot descendir fins a mil metres s’afegeix avui al dispositiu

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? La recerca. Diverses embarcacio­ns, amb experts en geocièncie­s marines de la UB, van pentinar una zona de més d’un quilòmetre quadrat
XAVIER CERVERA La recerca. Diverses embarcacio­ns, amb experts en geocièncie­s marines de la UB, van pentinar una zona de més d’un quilòmetre quadrat
 ?? XAVIER CERVERA ?? El mercant rus, al moll d’inflamable­s, on continua retingut
XAVIER CERVERA El mercant rus, al moll d’inflamable­s, on continua retingut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain