La Vanguardia (Català)

Montoro anuncia que es complirà l’objectiu de dèficit del 2016

El ministre diu que la xifra s’acostarà al 4,3% malgrat que es va pactar el 4,6% amb Brussel·les

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

A falta que el pròxim dia 31 de març es facin públics els comptes definitius, el ministre Cristóbal Montoro va anunciar ahir que Espanya complirà l’objectiu per al dèficit del 2016, que serà “de prop del 4,3%”. Per a aquest any està fixat aconseguir el 3,1%.

A falta que el proper dia 31 de març es facin públics els comptes definitius sobre el tancament de l’any passat, el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que el dèficit de les administra­cions públiques a Espanya el 2016 estarà per sota del 4,6% del PIB acordat amb Brussel·les. Montoro va anar una mica més enllà de l’avançat en els últims dies pel president del Govern, Mariano Rajoy, i el seu company a l’Executiu, Luis de Guindos, en afirmar fins i tot que el desequilib­ri entre l’ingressat i el gastat per tots els nivells de l’administra­ció estarà “a prop” del 4,3%. La xifra apuntada pel màxim responsabl­e de la hisenda pública no inclou els ajuts a institucio­ns financeres per avals i asseguranc­es.

Tant Guindos com Montoro van posar ahir l’accent en que aquest “bon registre” –que s’ha de confirmar l’últim dia d’aquest mes– no només garanteix el compliment del camí fiscal compromès per a l’any passat, sinó que també facilita assolir el 3,1% marcat per a aquest 2017 amb un esforç menor. En paraules del ministre d’Hisenda, el registre del 2016 fa “més accessible” alinear el desequilib­ri pressupost­ari actual.

A mitjans del 2016, la situació era ben diferent. Després d’anys de reiterats incomplime­nts, la Comissió Europea va començar rebaixant l’objectiu de dèficit públic (inicialmen­t es va fixar en el 2,8% del PIB), a canvi de successive­s mesures d’ajust i tenint en compte l’absència durant la major part de l’any d’un govern amb funcions plenes.

D’aquesta forma, Espanya va guanyar un any per portar el camí fiscal per sota del 3%, barrera de dèficit excessiu que comporta una vigilància estreta per part de les autoritats comunitàri­es. Mentrestan­t, el govern de Rajoy va haver de presentar al juliol un paquet d’iniciative­s de control de la despesa i increment d’ingressos, que incloïa el tancament anticipat del pressupost de l’any i un enduriment en l’impost de societats per a les empreses amb més volum de facturació. L’últim trimestre de l’any van comprometr­e’s a una nova pujada d’impostos per 5.000 milions per apuntalar l’evolució dels ingressos públics.

El ministre d’Hisenda va confirmar ahir a més que la publicació del dèficit definitiu del 2016 coincidirà amb l’aprovació en Consell de Ministres del projecte dels pressupost­os generals de l’Estat per al 2017. Després de la llum verda del proper 31 de març, la proposta dels comptes públics de l’Estat es podran presentar al Parlament a començamen­ts d’abril. Sense concretar si el Govern disposa o no de la majoria necessària per salvar almenys els primers passos de la tramitació parlamentà­ria, Montoro es va mostrar “prou optimista” de cara a aconseguir el suport suficient.

Aquests Pressupost­os, va assegurar, recolliran una oferta d’ocupació pública encaminada a reduir interinita­t. Unes hores després, al Senat, el ministre d’Hisenda va defensar la importànci­a de tirar endavant els nous pressupost­os del 2017 argumentan­t que inclouran 5.000 milions d’euros en lliurament­s a compte per a les comunitats autònomes. En virtut d’aquest model de finançamen­t actualment en revisió, l’any passat les autonomies van rebre 7.455 milions d’euros.

El Govern central defensa que el dèficit de l’any passat facilitarà arribar al 3,1% el 2017

Hisenda anuncia que el pressupost inclourà 5.000 milions per a les autonomies

 ?? MARISCAL / EFE ?? Cristóbal Montoro va presentar ahir l’avanç dels comptes de l’Estat
MARISCAL / EFE Cristóbal Montoro va presentar ahir l’avanç dels comptes de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain