La Vanguardia (Català)

Bruno Le Roux

La ràpida decisió de Bruno Le Roux incomoda François Fillon per exemplar

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

MINISTRE DE L’INTERIOR FRANCÈS

El socialista Bruno Le Roux, ministre de l’Interior francès, va presentar ahir la dimissió, el mateix dia en què es va saber que havia contractat les seves dues filles menors, quan era diputat, per a llocs de treball ficticis.

Una dimissió exemplar la que va presentar ahir el ministre de l’Interior francès, Bruno Le Roux. En qüestió d’hores, va aparèixer un informe sobre que Le Roux va contractar les seves dues filles com a col·laboradore­s quan era diputat. En total són 24 contractes firmats amb elles entre el 2009 i el 2016, començant en una època en què les nenes tenien 15 i 16 anys, respectiva­ment.

Dos dels contractes coincideix­en, a més, amb un període en què una d’elles estava a Brussel·les de becària, i un altre amb una temporada d’estudis que sembla incompatib­le amb la feina. En total la família va ingressar 55.000 euros. A la divulgació d’aquest informe, va seguir una entrevista de Le Roux, al matí, amb el primer ministre, Bernard Cazeneuve, que va afirmar la necessitat de “ser impecable davant les institucio­ns quan s’és una autoritat de l’Estat”. Immediatam­ent, la Fiscalia financera obria una investigac­ió i, poc després de les sis de la tarda, Le Roux dimitia.

La situació d’un ministre en sospita per llocs de feina familiars que dirigeix una policia que està investigan­t altres sospites de llocs de feina familiars del candidat del partit rival era insostenib­le.

“Afirmo la meva honestedat, aquests contractes es refereixen a feines reals, però no vull que aquest debat perjudiqui el Govern”, va dir el ministre, que només ha estat tres mesos i mig en el càrrec, a l’anunciar la dimissió. El successor, ja nomenat, és l’exsecretar­i d’Estat de Comerç Exterior, Matthias Fekl.

Significat­ivament, el cas Le Roux no va aixecar un clamor a favor de la dimissió en el camp de la dreta, ja que els polítics saben que aquesta exigència podia girar-se contra el seu candidat, François Fillon, imputat en un cas més greu de sospites de feines fictícies de la dona i fills per un import que ronda el milió d’euros al llarg d’una dècada. Precisamen­t ahir la Fiscalia va ampliar l’àmbit de la investigac­ió als delictes d’estafa agreujada i falsificac­ió documental.

Fillon està intentant que el debat del seu programa polític cobreixi els seus problemes judicials. En el primer gran debat televisat entre candidats d’abans-d’ahir a la nit, Fillon va tornar a confirmar la seva posició gaullista independen­t en matèria de política exterior. El candidat conservado­r va sortir completame­nt de l’ortodòxia occidental en matèria bèl·lica i de relacions diplomàtiq­ues.

“Creiem que perquè som occidental­s podem fer qualsevol cosa, envair l’Iraq i posar ordre a tota una part del món”, va dir. “Cal utilitzar l’exèrcit menys del que ho ha fet Hollande”. El candidat va confirmar el seu desig d’unes bones relacions amb Rússia i quan li van esmentar Putin, va respondre amb la seva tesi que la relació històrica de França amb Rússia supera els governants, i “no va impedir a De Gaulle tractar amb el mateix Stalin”, va dir. Sobre Síria, Fillon va pregonar una acció conjunta de França amb Rússia i Al-Assad contra l’Estat Islàmic, una cosa que va sonar a completa heretgia i que és compartida des de diferents pressupost­os per altres candidats com Marine Le Pen i Jean-Luc Mélenchon. És, per tant, molt possible que el projecte de l’“Europa de la defensa” que es propicia a Berlín, amb Rússia en el paper d’enemic, trobés un escull a França en cas d’una victòria de Fillon.

En aquell context el setmanari Le Canard Enchaîné, que al gener va destapar el Penelopega­te, publica avui nous informes compromete­dors contra Fillon: la seva consultori­a va cobrar 50.000 dòlars per organitzar una trobada entre el president de la petroliera Total, Patrick Pouyanné, amb el president rus. Fillon va presentar Pouyanné a Putin al Fòrum Econòmic Internacio­nal de Sant Petersburg de juny del 2015. Total manté estretes relacions amb Rússia des de fa anys. Pouyanné, el seu actual president, va ser director de gabinet de Fillon quan aquest era ministre de telecomuni­cacions.

El cas Fillon suggereix que la tendència a la criminalit­zació dels contactes i relacions de polítics amb Rússia, que és al centre de la lluita de poder que es lliura a Washington al voltant de Trump, també és present a França.

La Fiscalia amplia la investigac­ió sobre Fillon als delictes d’estafa agreujada i falsificac­ió

 ??  ??
 ?? JACQUES DEMARTHON / AFP ?? Bruno Le Roux pujant a l’estrada a l’Assemblea Nacional en una imatge del 2015
JACQUES DEMARTHON / AFP Bruno Le Roux pujant a l’estrada a l’Assemblea Nacional en una imatge del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain