La Vanguardia (Català)

L’esplendor de Baetulo

- FEDE CEDÓ

Les restes arqueològi­ques descoberte­s durant les obres del lateral de la carretera C-31, que obren noves perspectiv­es en l’estudi de l’antiga ciutat romana de Baetulo, seran traslladad­es al Museu de Badalona per integrar-se a la col·lecció permanent.

CULTURA

Les restes arqueològi­ques descoberte­s durant les obres del futur viari lateral de la carretera C-31 seran traslladad­es al Museu de Badalona per integrar-se a la col·lecció permanent. El material recuperat obre noves perspectiv­es en l’estudi de l’antiga ciutat romana de Baetulo. Les restes consolidad­es quedaran enterrades sota l’estructura viària, protegides amb elements de geotèxtil, grava i material de conservaci­ó.

Les peces que es poden recuperar del subsòl inclouen dos mosaics ben conservats, un dels quals amb una decoració coneguda com flor de la vida, amb un cercle dividit en sis segments entrellaça­ts que es pot associar a uns banys privats. El segon s’identifica com a larari, un espai de culte de les cases de l’època romana on es retia culte als avantpassa­ts i als déus de la llar. De l’excavació també destaca una troballa excepciona­l, un bust del déu Bacus, el déu del vi, fet amb “un material exclusiu conegut com a giallo antico, un marbre procedent d’una pedrera de Tunísia, tan apreciat que es va arribar a esgotar”, destaca Margarida Abras, directora del Museu de Badalona.

Els descobrime­nts arqueològi­cs han aportat una gran quantitat d’informació valuosa per a l’estudi de l’urbanisme de Baetulo que fa replanteja­r la hipòtesi de la ciutat actual i que permet fixar l’extensió de l’urbs en unes 13 hectàrees, “ja que amb les últimes restes que s’han trobat s’incrementa en dues illes d’habitatges”, explica Pepita Padrós, arqueòloga del museu.

El paper comercial de la Baetulo romana a l’època de l’emperador August, el segle I d.C., va ser molt destacat. Entre les restes documentad­es s’han localitzat dues domus o cases d’alt nivell social i econòmic, al costat d’una zona agrícola destinada al cul-

tiu del cep, cosa que confirma la important producció vitiviníco­la d’una zona des de la qual s’exportava vi a la frontera de la Gàl·lia amb Alemanya i a l’actual Gran Bretanya. En una segona etapa el vi de Baetulo va arribar a anar fins a la capital de l’imperi. Destaca igualment la troballa d’un espai artesanal amb dos forns, un edifici per als treballado­rs i el claveguera­m del cardo

maximus, un dels carrers principals de

la ciutat.

El descobrime­nt manté paralitzad­es les obres de l’autopista des del mes de setembre passat. Segons el secretari del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t, Ferran Falcó, “el gran valor cultural de la troballa justifica que l’obra es dilati”, de manera que ha anunciat que es podran reiniciar al juny perquè es puguin acabar el març del 2018.

 ?? KIM MANRESA ?? El bust de Bacus davant les excavacion­s
KIM MANRESA El bust de Bacus davant les excavacion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain