La Vanguardia (Català)

Investigac­ió científica

Les firmes catalanes capten 101 milions d’inversió el 2016

- ECONOMIA

El sector de la biotecnolo­gia a Espanya ha aconseguit portar a registre 22 medicament­s (quatre d’ells per companyies espanyoles i la resta per filials de multinacio­nals) i en té 122 més en fase III d’assajos clínics en pacients.

El sector de la biotecnolo­gia a Espanya “s’ha fet adolescent”, van explicar ahir Jordi Martí i Ion Arocena, president i director general de la patronal del sector Asebio: han aconseguit portar a registre 22 medicament­s (4 dels quals per companyies espanyoles i la resta per filials de multinacio­nals) i en tenen uns altres 122 en fase III, d’assajos clínics en pacients. “El 80% dels nostres associats són pimes la principal necessitat de les quals és el finançamen­t però en tenim ja un altre 20% la prioritat dels quals és aconseguir que el seu producte tingui accés al finançamen­t públic”, va explicar Jordi Martí, que és també director general d’Amgen a Espanya i conseller de Farmaindus­tria.

Martí va explicar que la investigac­ió “no pot ser low cost” i que cal emprendre reformes estructura­ls en la sanitat pública per fer-la sostenible (per exemple innovar en els processos de gestió hospitalàr­ia per fer-los més eficients) i poder finançar els nous fàrmacs. “Amb la crisi s’ha volgut controlar la despesa sanitària retallant els sous dels profession­als i el preu dels medicament­s, però això no és sostenible”, va assenyalar.

Ion Arocena va explicar que la maduresa del sector es reflecteix en el volum d’inversió que mouen els grans fons com Ysios (120 milions), Alta Life o Columbus, i en el fet que fons estrangers comencin a liderar rondes de finançamen­t en empreses espanyoles.

Melqui Calzado, secretari general de la patronal catalana Catalonia Bio, va recordar tot i això que “encara no s’ha venut cap companyia, ni cap producte: el sector encara no ha tingut una història completa d’èxit”, i va demanar que es mantingui el suport de l’administra­ció pública. “Hi pot haver la temptació de pensar que el sector ja no necessita ajudes públiques, però sense elles no podríem mantenir el ritme de creixement d’altres països”, va assegurar Albert Barberà, director general de Biocat. A Catalunya, les biotec van captar l’any passat 101 milions d’euros d’inversió, davant els 56 milions del 2015, va explicar. “El sector ja compta a nivell internacio­nal i Barcelona té una bona imatge de marca, que fires com la BioEurope Spring reforcen”, va assenyalar Arocena. I encara ho faria més palès la seu de l’Agència Europea del Medicament, van recordar.

 ?? ARXIU ?? Els fons internacio­nals ja inverteixe­n en les biotec espanyoles
ARXIU Els fons internacio­nals ja inverteixe­n en les biotec espanyoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain