La Vanguardia (Català)

La Península al revés

València va registrar les precipitac­ions més importants des de l’any 1864

-

L’hivern ha estat atípic: a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria, tradiciona­lment una zona seca, ha plogut molt, mentre que a tot el nord les precipitac­ions han estat inferiors a l’habitual.

Ha estat un hivern atípic. A la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria, regions tradiciona­lment seques, han tingut un període de desembre a febrer molt humit; en aquestes zones ha plogut el doble del normal per a aquesta època de l’any. En canvi, a tot el nord peninsular (a Galícia i Astúries, però també a les dues Castelles i Andalusia) les precipitac­ions han estat la meitat del que és habitual.

La Comunitat Valenciana en conjunt ha tingut l’hivern més plujós des del 1950, tot i que hi ha hagut observator­is amb més d’un segle de dades que han polvoritza­t els rècords. València han tingut l’hivern més humit des del 1864. El mateix ha passat a Castelló, on la sèrie històrica comença el 1912.

A la Comunitat Valenciana, s’ha comptabili­tzat el doble de les precipitac­ions mitjanes per a aquest trimestre –que és de 326,7 litres per m2–, cosa que ha estat conseqüènc­ia dels tres grans temporals hivernals de llevant: un que es va començar a gestar al novembre i es va generalitz­ar els dies 4 i 18 de desembre, un segon registrat el 19 de gener, i un tercer el 13 de març, amb pluges molt fortes a Alacant, de fins a 136 l/m2. Va ser la jornada amb més pluja des del 1934. Amb aquests tres temporals hivernals es van arribar a acumular 1.197 l/m2 a Tàrbena; 930 a Beniarrés; 913,9 a la Vall de Laguar i 886,3 a Barx entre els mesos de desembre i febrer.

A Múrcia l’hivern ha estat el més humit dels últims 76 anys de registres, amb una precipitac­ió mitjana de 242 litres per metre quadrat, el triple del valor normal. El resultat és que l’any hidrològic complet, que va d’octubre a març, ha estat el més humit dels últims 69 anys.

L’hivern ha estat sec en conjunt, amb un nivell de precipitac­ions mitjanes sobre Espanya de 160 mm, valor que queda un 20% per sota de la mitjana del trimestre segons el període de referència, 1981-2010.

En general, segons la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia, l’hivern ha tingut un caràcter “càlid”, amb una temperatur­a mitjana de 8,5 graus centígrads, que és 0,6ºC superior a la mitjana de l’estació. Per això, ha conclòs que aquest hivern ha estat el tretzè més càlid des del 1965 i el quart més càlid d’aquest segle, per darrere dels de 2015-2016, 2000-2001 i 2007-2008.

En una línia semblant s’ha comportat el temps a Catalunya, que ha viscut “un hivern càlid”, ha registrat 0,6 graus més que a la mitjana del període de referència, 1981-2010. Quant a les precipitac­ions, ha estat un hivern “normal” (amb un desembre sec, un gener humit i un febrer molt plujós), segons va explicar ahir el delegat d’Aemet a Catalunya, Antonio Conesa.

La primavera, que ha començat aquest dilluns 20 de març, registrarà temperatur­es més càlides del normal “a tot Espanya”, tot i que l’estació ha començat amb un temps propi de l’hivern. L’arribada d’una borrasca deixarà pluja, tempestes i neu a bona part de la Península, i temperatur­es que es “desplomen” respecte a les registrade­s la setmana passada.

La temperatur­a ha estat 0,6ºC més “càlida” que la mitjana d’aquest període, que és de 8,5 graus

 ?? MORELL / EFE ?? Alguns dels vehicles que van quedar atrapats per les fortes pluges del passat dia 13 a Alacant
MORELL / EFE Alguns dels vehicles que van quedar atrapats per les fortes pluges del passat dia 13 a Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain