La Vanguardia (Català)

Llarga jornada judicial

L’expresiden­ta afronta una sèrie d’acusacions que impliquen penes de presó

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

L’expresiden­ta de Corea del Sud Park Geun-hye és interrogad­a durant 14 hores per la Fiscalia per la seva implicació en la trama de l’escàndol de corrupció més gran que ha registrat el país.

A la presidenta deposada de Corea del Sud, Park Geun-hye, la jornada d’ahir li devia semblar el dia més llarg de la seva vida. Va arribar a les oficines de la Fiscalia del Districte Central de Seül a les 9.30 del matí per ser interrogad­a per la seva implicació en la trama de l’escàndol de corrupció més gran que ha registrat el país, i va acabar de prestar declaració 14 hores després, gairebé a mitjanit. Un cas que ha despertat una expectació enorme al país i el judici arriba en un moment de tensió creixent amb Corea del Nord i la Xina.

A Corea del Sud li va faltar poc ahir per paralitzar-se. Tal era l’expectació que havia despertat la compareixe­nça davant els tribunals de Park, la primera presidenta elegida democràtic­ament, que ha estat deposada per un judici polític i que s’arrisca a ser condemnada a diversos anys de presó si se la declara culpable de corrupció, abús de poder i suborn, entre altres delictes. I és que per primera vegada des que va esclatar aquest escàndol, els fiscals tenien l’oportunita­t d’interrogar la principal sospitosa d’un cas que implica la direcció de l’Estat i les grans empreses del país.

En l’interrogat­ori maratonià de 14 hores a què va ser sotmesa ahir, Park, de 65 anys, va rebutjar totes les acusacions de què és objecte, segons l’agència Yonhap. Va negar que es confabulés amb la seva amiga íntima Choi Soonsil per extorsiona­r les 50 principals companyies del país perquè fessin donacions per més de 62 milions d’euros a dues fundacions privades dirigides per Choi a canvi de favors polítics, i va dir que no havia acceptat suborns.

Park, que va ser deposada pel Parlament el 9 de desembre, en una decisió ratificada pel Tribunal Constituci­onal el 10 de març, va tornar ahir a la nit a casa seva en espera de conèixer si la seva causa és arxivada o si haurà de tornar a prestar declaració.

De moment, l’expresiden­ta, que ahir va demanar perdó als ciutadans i va prometre cooperar en els interrogat­oris abans de comparèixe­r davant dels fiscals, no ha estat formalment acusada. No obstant això, podria enfrontar-se a penes de presó de més de deu anys en cas de ser considerad­a culpable de rebre suborns de les grans empreses del país.

D’altra banda, el desenllaç d’aquest cas de corrupció, que sembla lluny de quedar resolt, situa

L’expremier, sospitosa d’haver-se confabulat amb la seva amiga Choi per extorsiona­r les grans firmes del país

Corea del Sud en una situació compromesa. La destitució de Park ha deixat el país orfe de lideratge quan s’enfronta a una amenaça creixent de Corea del Nord i a un boicot de la Xina als seus productes, per la voluntat de Seül d’instal·lar al seu territori l’escut antimíssil­s nord-americà Thaad. Un sistema al qual Pequín s’oposa taxativame­nt perquè considera que afectarà el seu sistema defensiu.

Unes crisis en què les resolucion­s podrien prolongar-se fins després de les eleccions presidenci­als previstes per al 9 de maig, amb el consegüent impacte en l’economia de Corea del Sud.

 ?? EFE ?? L’expresiden­ta de Corea del Sud Park Geun-hye arribant ahir a les oficines de la Fiscalia per declarar
EFE L’expresiden­ta de Corea del Sud Park Geun-hye arribant ahir a les oficines de la Fiscalia per declarar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain