La Vanguardia (Català)

Càrrecs sense consens

Els magistrats, dividits en dos sectors, no arriben a un pacte

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El ple del Tribunal Constituci­onal, dividit, atorgarà avui la presidènci­a a Juan José González Rivas i la vicepresid­ència a Encarna Roca.

Com diu el clàssic, no ha pogut ser. Per tant, no hi ha hagut pacte. El Tribunal Constituci­onal (TC) celebra avui un ple per escollir els seus nous president i vicepresid­ent. Segons tots els indicis, la presidènci­a quedarà en mans de Juan José González Rivas, i la vicepresid­ència, d’Encarna Roca. Aquest tàndem suposa que no hi ha hagut pacte entre conservado­rs i progressis­tes. En conseqüènc­ia, es preveu que González Rivas i Roca siguin elegits sense unanimitat pel sector majoritari, amb vuit vots dels 12 possibles.

No és un drama, perquè ni de bon tros és la primera vegada que passa. Però sí que respon a una determinad­a situació i la retrata. El sector progressis­ta, compost ara per quatre magistrats, s’inclinarà per l’abstenció en les votacions en què seran escollits els dos candidats esmentats. Aquest sector es va interessar fins a l’últim minut per poder situar un dels seus membres com a vicepresid­ent. Però el bloc conservado­r va respondre sense fissures. Davant la proposta de la minoria de proposar el catedràtic de Dret del Treball Fernando Valdés Dal-Ré com a vicepresid­ent, la majoria va contestar amb la candidatur­a de la catedràtic­a catalana de Dret Civil Encarna Roca.

Tot i això, les especialit­ats respective­s no són l’aspecte més determinan­t en aquest cas. Valdés ha estat punta de llança dels progressis­tes en més d’un debat al Constituci­onal. Aquesta era l’especialit­at del fins fa una setmana president de la institució, Francisco Pérez de los Cobos. Tot això ha provocat a Valdés una mica de desgast, perquè el bloc conservado­r ha estat a tota hora darrere de l’anterior president en la seva defensa, per exemple, de la reforma laboral, una matèria a què el Govern central sempre va donar màxima importànci­a.

En un últim intent, el bloc progressis­ta va oferir ahir al sector conservado­r el suport al candidat a president, que així sortiria per unanimitat, si en contrapart­ida obtenia el correspone­nt suport per a Valdés com a vicepresid­ent, que d’aquesta manera també quedaria ratificat per tots. Però el grup majoritari s’estima més que surti elegit el tàndem esmentat abans, encara que sigui sense unanimitat i amb vuit dels 12 vots en joc.

La seva tesi és que Encarna Roca satisfà moltes expectativ­es perquè es tracta d’una jurista catalana. El bloc conservado­r considera que aquest substantiu i aquest adjectiu impliquen moltes coses. Com a jurista –afirmen– Roca aporta una trajectòri­a de prestigi, i com a catalana permet llançar un missatge de receptivit­at cap a les institucio­ns de Catalunya perquè va arribar al Constituci­onal amb un ampli suport del Parlament i l’aval particular del PSC i CiU.

Certament, Encarna Roca ha votat després totes les resolucion­s del TC contra les iniciative­s sobiranist­es. Però aquest ha estat el sentit del vot de tots els magistrats, ja que aquestes sentències es van resoldre per unanimitat. El bloc majoritari, en resum, no considera Encarna Roca del seu sector, però sí una col·laboradora lleial. Proposant-la, aquest grup creu que dona signes d’obertura. El Govern espanyol, al seu torn, observa complagut el resultat. Actuant d’acord amb el PSOE, l’Executiu ha jugat fort perquè s’arribés a aquesta solució. El principal perjudicat ha estat el magistrat Andrés Ollero, que ha pagat cars els seus 17 anys de dedicació a la política com a diputat del PP. El Govern central i el PSOE van acabar barrant-li el pas a la presidènci­a per evitar que la seva elecció alimentés més polèmiques sobre la renovació del TC.

El tàndem tindrà els vuit vots dels jutges conservado­rs, i els quatre progressis­tes s’abstindran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain