La Vanguardia (Català)

Ivanka, la marca blanca de Trump

La filla del president s’instal·la en un despatx a l’ala oest de la Casa Blanca per ser “els ulls i les orelles” del seu pare

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Afalta de primera dama –Melania segueix malenconio­sament absent–, doncs primera filla dels Estats Units. Ivanka Trump, que en si mateixa és una marca en la família, s’ha atorgat un paper en el govern del país i una oficina a l’ala oest de la Casa Blanca, que és la que simbolitza el poder.

Segons va dir a Politico la seva advocada, Jamie Gorelick, “serà els ulls i les orelles” del seu pare.

La notícia no deixa de ser la confirmaci­ó de la sàtira que el llegendari programa Saturday Night Live (SNL) va realitzar amb Scarlett Johansson com a sòsia d’Ivanka. Malgrat que en mitjans conservado­rs s’ha pretès donar la idea que ella era el contrapès liberal al carca del seu progenitor, Johansson la va interpreta­r anunciant una fragància anomenada Complicit, una còmplice que, quan es mirava al mirall, li tornava l’estampa de Donald Trump.

Als 35 anys, Ivanka ha estat protagonis­ta des de la victòria electoral conservado­ra. Sent Trump encara president electe, va assistir a la trobada amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, just quan la seva empresa negociava un acord amb un grup japonès. D’ençà que el seu pare va prendre possessió, Ivanka ha tingut gran protagonis­me en les reunions amb el mandatari canadenc Justin Trudeau o la cancellera alemanya Angela Merkel.

El seu “nomenament” com a assessora, que subratlla de nou l’encreuamen­t entre política i negocis en aquesta administra­ció, també demostra la complexa relació, gairebé patològica, que la família Trump manté amb la veritat.

Quan es va mudar a Washington, Ivanka va assegurar que no tindria cap paper en el govern, que això estava reservat per al seu marit, Jared Kushner, circumstàn­cia que ja va despertar crítiques de nepotisme. Dilluns, però, va proclamar el contrari.

Es va comunicar que tindrà el seu espai a la segona planta de l’ala oest, al costat de la consellera Dina Powell, que ha estat promoguda a un càrrec al Consell de Seguretat Nacional. Rebrà a més credencial de seguretat, disposarà d’accés a informació classifica­da i dispositiu­s de comunicaci­ó governamen­tals.

Sense que quedi clar quin serà el seu títol, però sí el seu poder, tot indica que la seva feina serà a temps complet, amb una agenda àmplia i creixent, com qualsevol altre integrant del personal executiu. Però no jurarà el càrrec, per la qual cosa no tindrà una posició oficial i no rebrà un salari, va afirmar la seva advocada.

“Continuaré oferint al meu pare els meus sincers consells com he fet tota la vida”, va afirmar Ivanka en un comunicat. “Com que no hi ha un precedent modern per a un fill adult del president, voluntària­ment seguiré les regles ètiques per als empleats del Govern”.

Aquí hi ha el quid de la qüestió. En no jurar el càrrec, com sí que va fer el seu marit, no se li apliquen totes aquelles pautes de conducta. Ella, que ha prohibit que es faci servir la seva imatge als seus productes, ha posat els seus negocis en mans de dos cunyats (Josh i Nicole), però es reserva el dret de vetar potencials negocis. Els experts reconeixen que aquell gest voluntari és millor que res, encara que no deixa de ser una demostraci­ó de les arenes movedisses en què es mou Ivanka, la marca blanca de Trump.

L’anomenada “primera filla” dels EUA no jura el càrrec i no cobrarà, però això no elimina els dubtes ètics

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? Ivanka Trump (a la dreta) conversa amb Angela Merkel en una reunió oficial a la Casa Blanca el dia 17; davant, el seu pare i president
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP Ivanka Trump (a la dreta) conversa amb Angela Merkel en una reunió oficial a la Casa Blanca el dia 17; davant, el seu pare i president

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain