La Vanguardia (Català)

Condemnat a 19 anys el penúltim terrorista del teatre de Moscou En el segrest del Dubrovka van morir 130 persones fa quinze anys

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

El Tribunal Militar de Moscou va condemnar ahir el penúltim dels terroriste­s que fa quinze anys van segrestar més de 900 persones al teatre Dubrovka de Moscou, una tragèdia que va acabar amb la mort de 130 ostatges. El president del tribunal va anunciar que declaraven Hasan Zakàiev culpable de complicita­t en l’organitzac­ió de l’atac terrorista i que serà tancat 19 anys en una presó de màxima seguretat.

La Fiscalia afirmava que Zakàiev pertanyia a la cèl·lula terrorista del senyor de la guerra txetxè Xamil Bassàiev (mort el 2006) i que va participar en la presa del teatre transporta­nt a Moscou les armes i els explosius que després van fer servir els terroriste­s.

L’acusació havia demanat per a ell 23 anys de presó. Però durant el judici va admetre una culpa parcial. Zakàiev va negar pertànyer al grup terrorista i va dir que no sabia que preparaven el segrest del teatre. Va reconèixer, però, que havia acceptat diners per transporta­r armes i municions, que ell pensava que anaven destinades al mercat negre. Li van oferir 800 dòlars per transporta­r les armes, va assegurar. Però només n’hi van pagar la meitat i va deixar de col·laborar-hi, segons la seva versió.

Feia anys que la justícia perseguia Hasan Zakàiev, fins que el van detenir el 2014, quan intentava entrar a la península de Crimea procedent d’Ucraïna amb un passaport fals.

L’atac terrorista es va produir el 23 d’octubre del 2002, quan un grup d’extremiste­s txetxens va irrompre al teatre Dubrovka de Moscou mentre es representa­va el musical Nord-Ost. A l’interior de l’edifici van quedar atrapats 900 ostatges. El 26 d’octubre, les forces

especials russes van bombar per la ventilació un agent químic que va deixar adormits diversos ostatges i segrestado­rs, i després van engegar una operació que va alliberar la majoria dels segrestats. Però 130

van morir, incloses deu criatures.

Les autoritats russes no van reconèixer que la causa de les morts podria haver estat el gas, i les van atribuir al fet que no se’ls va prestar assistènci­a mèdica amb rapidesa.

Els 40 atacants també van morir. Els anys següents sis còmplices dels terroriste­s van ser condemnats a entre 8,5 i 22 anys de presó. Avui només en queda un de fugit, identifica­t com Guerijan Dudàiev.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain