La Vanguardia (Català)

El pressupost manté la consulta i va pel camí del TC La CUP exigeix data i pregunta per al referèndum

- ÀLEX TORT Barcelona

El debat final dels pressupost­os del 2017 es va celebrar ahir a la tarda al Parlament precedit de les advertènci­es del PSC i el PP a Catalunya que deixaran en mans dels seus germans grans, el PSOE i el Govern central, la decisió d’interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat als comptes. Una idea, la del recurs, que comparteix Ciutadans. La raó, la disposició addicional 31 sobre el referèndum i que el Consell de Garanties Estatutàri­es (CGE) va dictaminar que era contrària a la Constituci­ó.

De fet, en la sessió de demà hi haurà el moll de l’os de la qüestió. Durant la votació per aprovar els pressupost­os, es votaran quatre esmenes vives sobre aquesta disposició, més vuit subsegüent­s al dictamen del CGE. I si es compleix el guió, JxSí donarà suport a l’esmena presentada per la CUP, que simplement suprimeix del text que el futur polític de Catalunya es decideixi “en el marc de la legislació vigent en el moment de la convocatòr­ia”.

Tot i això, els cupaires van referir-se al referèndum de manera especial: papereta en mà, Eulàlia Reguant va exigir a Carles Puigdemont que fixi data i pregunta per a la consulta.

“Opacs”, “esperpènti­cs” i “kafkians” van ser alguns dels apel·latius dedicats per l’oposició als pressupost­os mentre criticaven que els números no responien, a parer seu, a les necessitat­s reals i socials de la ciutadania.

Els primer a fer-ho van ser els diputats de Ciutadans Carlos Carrizosa i Antonio Espinosa. La formació taronja va posar sota sospita les partides interdepar­tamentals i l’increment de 130 milions respecte al 2015 del fons de contingènc­ia, on l’oposició veu els recursos amagats per al referèndum. Ho van exposar ironitzant fins a l’extrem: “Aquest increment de més de 130 milions... Esperen que plogui molt? Esperen huracans? Tsunamis? Per què aquella partida tan important? Llevat que vostès mateixos provoquin terratrèmo­ls polítics...”.

Alícia Romero, del PSC, va considerar “un ball de bastons” que s’acabessin aprovant prop de 1.200 esmenes de l’oposició –unes 800 del PSC–, encara que la majoria recullin a l’enunciat que es portin a terme “dins les disponibil­itats pressupost­àries”.

La socialista va carregar contra el vicepresid­ent Junqueras per “falta de diàleg”. També ho va fer el portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que a més va qualificar els comptes del Govern de “nova peça de l’engranatge del processism­e” perquè són una manera d’“instrument­alitzar constantme­nt el sobiranism­e”. En la mateixa línia, el diputat del PP Alejandro Fernández va assegurar que els pressupost­os “marquen la defunció” d’un procés “esgotat”, per la qual cosa va augurar conseqüènc­ies “letals” per a l’independen­tisme.

Per la seva banda, Roger Torrent, de JxSí, va cridar a la “responsabi­litat política” de Sí que es Pot per assegurar el referèndum pactat als comptes, i va defensar que els pressupost­os són “els més socials de la història”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Eulàlia Reguant (CUP) mostra una papereta de vot en la seva intervenci­ó a la tribuna
ÀLEX GARCIA Eulàlia Reguant (CUP) mostra una papereta de vot en la seva intervenci­ó a la tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain