La Vanguardia (Català)

El líder català de Podem cedeix i s’afegeix als comuns

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Després de tres setmanes d’estira-i-arronses i d’intercanvi­s d’acusacions, la direcció catalana de Podem ha cedit i s’ha afegit al pacte amb els comuns. Les parts van arribar a un acord ahir i el partit lila participar­à amb ICV, EUiA i BComú en la construcci­ó de la nova formació d’esquerres que impulsa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La seva assemblea fundaciona­l se celebrarà el 8 d’abril al pavelló de la Vall d’Hebron.

L’entesa arriba després de la pressió de la direcció estatal al líder català del partit, Albano-Dante Fachin, perquè assumís les últimes condicions ofertes pels comuns amb el vistiplau de Pablo Iglesias. Fachin s’havia enrocat en el no a l’acord i finalment ha hagut d’afluixar la corda.

Els inscrits a Podem podran participar en la votació dels òrgans de direcció a través del portal del seu partit, sense haver d’inscriure’s a la plataforma conjunta d’Un País en Comú. D’aquesta manera, Podem s’assegura el control del seu cens, amb més de 30.000 inscrits actius. Això sí, hauran d’acreditar la seva identitat mitjançant la presentaci­ó del DNI, ja sigui de manera física o telemàtica –pujant una imatge en un fitxer–. No és clar com s’acararà el DNI amb el vot, ni qui s’encarregar­à de fer aquesta operació.

Pel que fa a les candidatur­es a l’executiva, no podran superar els 25 membres, que seran elegits mitjançant primàries obertes. Aquesta executiva estarà composta d’un total de 33 persones. El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i la direcció de Podem Catalunya s’enfrontara­n en aquestes eleccions. Cadascuna de les parts encapçalar­à una llista i s’espera que la llista de Domènech copi 25 llocs, mentre que la de Podem s’assegurari­a els vuit restants. Això si no es presenten candidatur­es alternativ­es, cosa que podria alterar l’operació acordada entre les cúpules dels partits.

Podem havia amenaçat de trencar la confluènci­a si no es complien certs requisits en l’elecció dels nous òrgans de direcció. El torcebraç plantejat per Fachin ha inclòs una consulta a les bases del seu partit per decidir sobre l’aliança, votació que ha costat 17.000 euros a Podem, afirmen des de la direcció.

Les candidatur­es a l’executiva i al consell nacional, format per 120 membres, es podran presentar des d’avui fins diumenge que ve. L’1 d’abril es proclamara­n les candidatur­es definitive­s i s’iniciarà el procés de votacions, que s’acabarà el mateix dia de l’assemblea. Està previst que Domènech es presenti al càrrec de coordinado­r general del nou partit i tots donen per fet que sortirà elegit. Es tracta de l’únic candidat amb possibilit­ats de sumar totes les sensibilit­ats de la confluènci­a.

Domènech i els podemites s’enfrontara­n en les eleccions a la direcció del nou partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain