La Vanguardia (Català)

El Congrés acorda desfer la ‘llei mordassa’ i deixa el PP aïllat

El PSOE i el PNB promouen modificar els articles més durs de la norma

- Madrid

Els moviments tàctics del PSOE, que davant el seu proper procés de primàries i Congrés vol espolsar-se l’abraçada d’estabilita­t del PP, estan provocant molts maldecaps al Govern central. Ahir, socialiste­s i grup basc presentave­n les seves respective­s propostes de reforma de la llei de Seguretat Ciutadana del PP, l’anomenada llei mordassa, que van tirar endavant sense que cap grup fes pinya amb el grup popular. Ni tan sols els seus socis de Ciutadans van votar contra la iniciativa dels socialiste­s. Els d’Albert Rivera es van abstenir davant la proposta de derogació del socialiste­s, i van votar a favor de la iniciativa de reforma, més moderada, del PNB.

Ciutadans, que sempre s’havia oposat als aspectes més controvert­its de la llei mordassa –els que incumbeixe­n els drets de reunió, manifestac­ió, vaga i dret a la informació–, renunciava així, per segona setmana consecutiv­a, a fer-se solidari amb la derrota parlamentà­ria del PP.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, davant el previsible revés dels populars, manifestav­a hores abans del ple la seva confiança que aquesta nova derrota no “li serveixi al PP per agafar una altra rebequeria i tornar a amenaçar amb un avanç electoral”. I feia un mal auguri per als populars: “Això serà normal a partir d’ara; si no rectifique­n i dialoguen perdran moltes vegades”. Però més suport va aconseguir la proposta del grup basc: tota la cambra tret del PP. La derrota dels populars va ser rotunda i visualitza el PNB còmodament instal·lat al centre del tauler i amb la capacitat per modular l’abast de la rectificac­ió de la llei mordassa, una de les normes estrella dels conservado­rs la legislatur­a passada, mentre negocia amb el Govern central el seu suport als pressupost­os generals de l’Estat per al 2017. El diputat basc Mikel Legarda, encarregat de defensar la proposta de reforma –que rectifica gairebé mig centenar d’articles de la llei de Seguretat Ciutadana– va ser molt expressiu quant a la invocació de la seguretat de la ciutadania com a patent de cors per a l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat: “La seguretat ciutadana és un instrument de garantia dels drets i les llibertats dels ciutadans, és una condició i no un condiciona­nt de les llibertats”. El PP va defensar la seva llei del 2015, aprovada amb la seva majoria absoluta durant l’acomplimen­t de Jorge Fernández Díaz a la cartera d’Interior, adduint que el seu caràcter era més garantista que el de la precedent, del 1992, coneguda com a llei Corcuera –o també, de la puntada de peu en la porta–, però el retret del diputat popular José Alberto Martín-Toledano als socialiste­s, acusant-los d’actuar per “escenifica­ció política”, no va fer efecte.

Pels socialiste­s, en canvi, va ser la cara d’un ple que també va tenir la seva creu: la seva negativa a donar suport a la iniciativa parlamentà­ria d’Units Podem, En Comú, En Marea per regular l’eutanàsia va causar cares de circumstàn­cies en alguns diputats socialiste­s, visiblemen­t a desgrat amb el sentit del vot en una proposta que el PP va aconseguir tornar a rebutjar amb els seus propis escons, tot i que amb el concurs imprescind­ible de l’abstenció del PSOE i Ciutadans. Els de Rivera van adduir el pacte amb el PP per a una llei de mort digna, és a dir, de cures pal·liatives, i els socialiste­s, que en la negociació prèvia van valorar votar a favor, van acabar rematant la iniciativa de Podem.

Els socialiste­s vaticinen més derrotes per al Govern central “si no rectifica i dialoga”

 ?? DANI DUCH ?? El grup del PP en el ple d’ahir
DANI DUCH El grup del PP en el ple d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain