La Vanguardia (Català)

Iglesias i l’Església

- Enric Juliana

Esquerra Unida no vol misses a La 2. El diputat Alberto Garzón, coordinado­r federal d’IU i diputat d’Units Podem, va posar la seva firma el 20 de febrer passat en una proposició no de llei que insta la Corporació de RTVE a suprimir l’emissió de la missa dominical, en nom de l’aconfessio­nalitat de l’Estat i de la imparciali­tat ideològica que s’atribueix –en el pla teòric– a la televisió pública. La proposició va quedar discretame­nt dipositada al registre del Congrés, fins que va ser detectada, com és la seva obligació, pels radars de la premsa.

Fa poc més d’una setmana, a Pablo Iglesias se li va preguntar als passadisso­s del Congrés per la iniciativa parlamentà­ria del seu company de coalició. El líder de Podem va improvisar una resposta de manual i va evitar contradir els seus aliats d’IU, que disposen d’autonomia per a les propostes parlamentà­ries. Al cap de mitja hora, una notícia perforava els informatiu­s: Podem vol eliminar la missa a TVE! Al cap de mitja hora, Iglesias sabia que s’havia equivocat.

Per entendre-ho més bé cal anar fins al mes de novembre del 2014, quan el papa Francesc va visitar la seu del Parlament Europeu, a Estrasburg. Francesc va defensar els drets humans i socials com a base de la dignitat de la persona i va demanar a les institucio­ns europees menys burocràcia, menys ostentació i menys luxes. Acabat d’estrenar al seu escó, l’eurodiputa­t Iglesias va retransmet­re via Twitter el discurs del Papa, amb signes admiratius. Quan va acabar, els cinc eurodiputa­ts de Podem es van posar drets per aplaudir. Els representa­nts d’Esquerra Unida al Parlament Europeu ni tan sols van assistir a la sessió consideran­t que a les institucio­ns europees no han de tenir cabuda els missatges religiosos. Aleshores aquell contrast d’actituds entre Podem i IU va ser molt comentat. La nova i la vella esquerra davant el líder religiós més influent del món. Llavors Podem estava en una fase rabiosamen­t emergent. Dominava l’escena, improvisav­a i sorprenia. Des d’aleshores, Pablo Iglesias ha elogiat Francesc diverses vegades, i és possible que hi hagi intercanvi­at, discretame­nt, algun missatge. Si el programa de TVE Tengo una pregunta para usted encara existís, es podria suggerir la interrogac­ió següent: és coherent aplaudir Francesc i, alhora, voler deixar la gent gran catòlica amb dificultat­s per sortir de casa sense el servei religiós que ofereix la televisió pública?

La iniciativa d’Units Podem ha tingut una notable repercussi­ó. Ha motivat un fogosa campanya en defensa de la missa televisada, amb la senyoreta Tamara Falcó al capdavant. I ha contribuït a enfosquir una notícia molt rellevant sobre l’Església catòlica a Espanya. A l’assemblea episcopal

La polèmica sobre la missa a TVE tapa el vot crític amb la línia Francesc a l’episcopat espanyol

que va tenir lloc a Madrid la setmana passada els bisbes més identifica­ts amb la línia de Francesc van estar a punt de quedar en minoria al comitè executiu de la CEE, després d’una maniobra molt ben concertada del sector conservado­r, encapçalat pel cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València –que recupera la vicepresid­ència– i el bisbe d’Oviedo, Jesús Sanz, figura ascendent de la dreta episcopal. La línia pro-Francesc ha quedat tocada. Hi ha brega dins l’Església catòlica a Espanya. Aquesta és la notícia.

Admirar el Papa i ser molt anticleric­al alhora. Vet aquí una equació difícil. Podem s'està convertint en un partit perfectame­nt previsible?

Fa molts anys, cap als cinquanta, van preguntar a Enrico Berlinguer, llavors secretari general de la Federació Juvenil Comunista Italiana, què pensava de la canonitzac­ió de Maria Goretti, una jove camperola que va morir assassinad­a per haver-se resistit a la violació.

Berlinguer, un home poc previsible, va respondre: “Santa Maria Goretti ha de ser un exemple per a tots els joves italians”.

 ??  ?? Imatge de santa Maria Goretti, canonitzad­a el 1950
Imatge de santa Maria Goretti, canonitzad­a el 1950
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain